Ziekteverwekkers op het verkeerde been

22-10-2018    13:35   |    Goedemorgen

Planten onherkenbaar maken voor ziekteverwekkers door in de plant een bepaald gen uit te schakelen. In 2019 gaat daarmee een proef genomen worden. De onderzoekers maken daarbij gebruik van de zogenaamde genoom editing techniek CRISPR/Cas, waarmee het DNA van planten veranderd kan worden.

Dr. Nelleke Kreike, lector Green Biotechnology bij Hogeschool Inholland ziet reikhalzend uit naar de proef, die wordt uitgevoerd, samen met onder andere hoofduitvoerder Wageningen University.
Het aankomende experiment is een totaal andere manier van resistentie opbouwen. Gebruikelijke techniek is om op zoek te gaan naar resistente genen om de weerbaarheid van de plant naar een hoger plan te brengen en de deur naar besmetting grondig af te sluiten.

Nelleke: ”Nu kiezen we voor een compleet andere aanpak door als het ware die deur aan het zicht te onttrekken. Pathogenen (ziekteverwekkers) herkennen planten vaak aan een bepaald genproduct, een eiwit. Nemen ze dat eiwit waar, dan weten ze ‘hé, dat is wat voor mij’ en slaan ze toe. Door nu dat ‘herkennings-eiwit’ weg te nemen door het gen te muteren, denken we dat de ziekteverwekkers de plant links laten liggen en dus ook geen infectie zullen veroorzaken.”

Alstroemeria
De proef gaat uitgevoerd worden in een kas met Alstroemeria. Het projectplan is nog niet tot in detail geschreven – het groene licht kwam medio oktober pas - maar zeker is wel dat het experiment vier jaar gaat duren. Of er dan een ras is dat 100% resistent is tegen schimmels en virussen? “Nee, dat denk ik niet. Het is en blijft experimenteel onderzoek. Maar we kunnen er zeker ons voordeel mee doen. Het doel is gezondere gewassen ontwikkelen, die niet meer bespoten hoeven worden omdat ze ziekte-resistent zijn is. Als deze techniek werkt, dan is dat weer een stap in de goede richting.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws