'Voedseltoezicht wordt kapot bezuinigd'

01-10-2013    11:00

Het toezicht op de voedselketen in Nederland schiet ernstig tekort. Door de hoge werkdruk is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit niet meer in staat goed toezicht te houden. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond Abvakabo FNV dat is gebaseerd op gesprekken met medewerkers van de voedselwaakhond, aldus Distrifood.

Tegelijk verscheen een rapport van de Stichting Maatschappij en Veiligheid waaruit blijkt dat de NVWA door bezuinigingen de afgelopen jaren ernstig verzwakt is. In dit onderzoek komen onder meer voormalige leidinggevenden van de waakhond, alsmede oud-ministers en voedselexperts aan het woord. In tien jaar tijd is de NVWA volgens dit rapport 'uitgebeend, wegverdund en kapotbezuinigd'.

Te weinig controle
Volgens het onderzoek van Abvakabo zijn personeelsleden ontevreden over de manier waarop controle wordt uitgeoefend op het juiste gebruik van diergeneesmiddelen, hormonen, bestrijdings- en ontsmettingsmiddelen door bedrijven. Het overheidsbeleid van zelfregulering leidt er volgens de medewerkers toe dat slagers letterlijk hun eigen vlees keuren. Daarbij zouden bedrijven zich veelvuldig niets van de regels aantrekken.

Dijksma
De studies volgen op ernstige kritiek vanuit de Tweede Kamer op het functioneren van de NVWA naar aanleiding van fraude met onder meer paardenvlees, biologische eieren en zalm. Daarvoor werd staatssecretaris Dijksma tot de orde geroepen. Die beloofde vervolgens de bezuinigingen op de NVWA voor komend jaar te schrappen. In november staat in ieder geval een nieuw debat over dit onderwerp op het programma.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Fatsia Friday

Het is niet alleen Goede Vrijdag vandaag, maar ook Fatsia Friday. Tenminste, als het aan JK Plant uit Honselersdijk ligt.