Verliefd op een collega... wat zijn de regels?

22-08-2019    10:54   |    Nu.nl

Liefde laat zich door niets tegenhouden, ook niet door de werkvloer. Maar als mensen die met elkaar werken verliefd worden, gelden er wel bepaalde (ongeschreven) regels, meldt Nu.nl.

De gong klonk. Lobke Taal (22) zat te werken aan haar bureau toen ze haar collega van de softwareafdeling zag lopen naar de gong die je kon luiden voor leuke mededelingen. Ze dateten toen een paar maanden, maar afgezien van een handvol naasten wist niemand van hun liefdesbestaan. Tot die gong. "Ik wilde even zeggen dat Lobke en ik aan het daten zijn", zei Robin (28), met wie ze nu twee jaar later samenwoont. "Het was fijn dat mensen het wisten, maar ook wel heel officieel."

Kantoor vervangt de kerk
Romantische relaties op de werkvloer komen vaak voor. Gezien het feit dat velen van ons acht uur per dag op een kantoor doorbrengen, is het niet onlogisch om hier iemand te vinden. "Vroeger vond je mensen via de kerk of het verenigingsleven", schetst hoogleraar Bedrijfsethiek Ronald Jeurissen van de Nyenrode Business Universiteit. "Maar nu neemt het kantoor die rol over."

Arbeidsadvocaat Melanie Hermes voegt daaraan toe dat je op kantoor iemand al goed leert kennen. "Je weet hoe iemand reageert op bepaalde zaken, hoe iemand met andere mensen omgaat. Waar het in de kroeg nog weleens een opwelling is, kun je hier uitgebreid aan elkaar snuffelen."

Figuurlijk snuffelen dan, want Jeurissen stelt dat er bepaalde ongeschreven regels zijn om respect voor je collega's te tonen. "Vaak, zeker als het een serieuze relatie is, vinden collega's het heel leuk. Maar je moet je afvragen of hand in hand door de kantine lopen je situatie echt beter maakt."
Geen klef gedoe

Het was precies waar Taal voor waakte met haar vriend. "We hadden weliswaar besproken om het te vertellen, maar we letten er daarna goed op dat we geen kleffe eenheid werden. We hebben ook nadrukkelijk tegen mensen gezegd: 'Als je er last van hebt, zeg het dan even.'" Er kwamen geen klachten binnen.

Het melden van de liefde op de werkvloer is weliswaar gebruikelijk, maar lang niet altijd verplicht. "Veel mensen hebben geen idee van de regels rondom dit onderwerp, omdat ze er simpelweg nog nooit eerder mee te maken hebben gehad", stelt arbeidsjurist Hermes.

Volgens haar is het verstandig om daar als bedrijf duidelijk over te zijn. "Maak bijvoorbeeld een document waarin een vertrouwenspersoon wordt genoemd aan wie je het kunt melden. Ik snap dat dit niet na de eerste date gebeurt, maar aan het begin kan iemand bijvoorbeeld nog overgeplaatst worden naar een andere afdeling."

Want de liefde is iets moois, maar vertroebelt ook hoe je naar iemand kijkt. "Moet je veel samenwerken, dan kan dat tot een probleem leiden", aldus Jeurissen.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws