Verduurzaming voedingssector door DNA-tests

18-10-2019    09:41   |    Goedemorgen

Op donderdag 17 april heeft in het Biosintrum in Friesland de slotavond plaatsgevonden van de allereerste Rabo Food Forward Track. Op deze avond zijn de twee genomineerde cases gepresenteerd aan de jury met o.a. Rens Kroes.

De cases moeten bijdragen aan duurzame voedseloplossingen voor de toekomst. De winnende case is: ‘MijnVoedingsMaat, het medicijn van de toekomst NU!’. Het project ‘Vitale bodem = Vitale toekomst’ is als tweede geëindigd.

MijnVoedingsMaat
We zijn wat we eten. Maar wat gezond eten is, is voor iedereen anders. Dat hangt namelijk af van je spijsvertering, je hormoonbalans en natuurlijk je eigen smaak. Ontdekken wat voor jou gezond is, dat wil de winnende voedseloplossing van Rabo Food Forward Track in Friesland. Met een bloedwaardeonderzoek, een verkenning van je DNA en een inventarisatie van je voedselvoorkeuren door een voedingsconsulent, maakt het team van denkers en doeners uit de Food & Agrisector een persoonlijk voedselprofiel. Voedsel op maat zorgt zo voor minder verspilling, voor een gezonder leven en een beter milieu.

DNA-analyse
Binnenkort zullen in Friesland twee events worden georganiseerd waarbij zo’n 50 mensen geselecteerd worden voor het ‘proefdraaien’ van dit concept. Deelnemers krijgen een bloedwaardeonderzoek en een DNA-analyse. Daarmee is het mogelijk om voor iedere deelnemer op maat een persoonlijk voedingsprofiel te maken. Een door Wageningen Universiteit opgestelde vragenlijst geeft tevens inzicht in de persoonlijke voedingspatronen en -voorkeuren van de deelnemers.
 
Met hun persoonlijke voedingsadvies gaan de deelnemers met een voedingsconsulent op supermarktsafari. Met de ingrediënten die ze in de supermarkt kiezen, zal een chef-kok ter plekke een maaltijd op maat koken. Drie maanden lang zullen de deelnemers maaltijden naar persoonlijk recept bereiden en eten. Daarna volgt een nieuw meetmoment, om het effect op hun gezondheid te bepalen.

Lokale producten voor de lokale consument
Personalized food is trend in de Food & Agri sector. Deze Rabo Food Forward Track combineert de kansen van personal food met de kracht van lokaal ondernemerschap. De beste lokale gewassen en producten zullen zo beter hun weg naar de Friese – en later ook Nederlandse – consument vinden.
 
Het project is tot stand gekomen in een team van denkers en doeners: boeren, food-experts en sectorspecialisten van Rabobank. Het team bestaat uit webshop eigenaar Mirelle Rouw, agri-ondernemer Sjan Hanegraaf en Wout van Vulpen van Stichting Noardlike Fryske Wâlden en Rabobank accountmanagers Food&Agri Albertje Rijpkema en Wiep Papenburg. Aangesloten partners van dit initiatief zijn leefstijlcoach Mettje van der Werff-Dam, Sander Bast co-founder van AnalyseMe en Jumbo-ondernemer Jouke de Jong.

Rabo Food Forward
Zowel het produceren als het consumeren van voedsel moet verduurzamen willen we in 2050 voldoende voedsel hebben voor iedereen. Daarom is Rabobank dit jaar in gestart met het programma Rabo Food Forward. Dit wordt georganiseerd door heel Nederland in 14 regio’s en heeft als doel een nationale beweging te starten naar een duurzamere toekomst van ons voedsel. Rabobank doet in alle regio’s onderzoek naar de kansen en bedreigingen in de Food & Agri sector en jaagt initiatieven aan die duurzame oplossingen en innovaties zijn voor het voedselvraagstuk van morgen. Dit kan je niet individueel oplossen en daarom brengt Rabobank de hele voedselketen samen. Van boer tot bord: ondernemers, consumenten, partners en opiniemakers.
 
De afgelopen maanden heeft in Friesland de eerste editie plaatsgevonden in samenwerking met vier Friese Rabobanken.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Missie naar de VAE

Dutch Greenhouse Delta wijst via Twitter op de economische missie die van zondag 12 t/m donderdag 16 januari...

Instagram: Truckspray

Steenks Service heeft een nieuwe spraytrolley met 200 liter-tank in ontwikkeling. Niet om te gebruiken in de...