Van traditioneel naar Data Driven Growing

Van traditioneel naar Data Driven Growing

Over de hele wereld investeren bedrijven en overheden in nieuwe kassen, bestaande kassen en teeltexpertise. Zij hopen hiermee aan de grotere vraag naar kwalitatief hoogwaardig voedsel te voldoen ten tijde van een groeiende bevolking. Dit drijft ook de vraag naar kennis van telen; met name hoe men dat efficiënt en optimaal kan doen. Door gebruik te maken van de meest recente technologische ontwikkelingen is LetsGrow.com in staat telers hierbij de gewenste begeleiding te bieden. Data die de telers verzamelen is van grote waarde en heeft een actueel en praktisch nut bij het plannen van dagelijkse en lange termijn teeltstrategieën: Data Driven Growing (DDG).

Klanten van LetsGrow.com behalen gewenste resultaten die rechtstreeks verband houden met hun zojuist geïmplementeerde DDG-strategie. Gemiddeld genomen, hebben zij ruim twintig procent minder water, gas en bemesting nodig terwijl zij tegelijkertijd verhoogde producties zien van tien procent of meer.

De sleutels tot het succes van deze projecten zijn grotendeels de telers zelf. Gewassen vertellen de teler een data gedreven verhaal. De uitdaging voor de teler is het verhaal leren begrijpen en hoe zij deze kunnen inzetten om gemeenschappelijke doelen te bereiken. Gewoonlijk is dat doel het beantwoorden van de vraag: "Hoe kunnen we met de beschikbare middelen, zo efficiënt mogelijk, optimaal profiteren van onze teelt?". LetsGrow.com stelt telers in staat die vraag zelf te beantwoorden door middel van een intensieve trainingsperiode. Gedurende deze periode, traint LetsGrow.com de teler in plantfysiologie en data-interpretatie. De teler kan zich op diverse aspecten focussen: het optimaliseren van de kwaliteit; het verhogen van de productie; het verlagen van zijn energieverbruik; of al het voorgaande. Kortom: elke teeltsituatie is uniek en vereist het een uitstekend begrip van de onderliggende groeimechanieken om optimale resultaten te behalen.

Het is een mooie bijkomstigheid dat de voordelen van  DDG niet voorbehouden zijn aan de grote tuinbouwmaatschappijen eveneens grote training en hardware budgetten. Telers met minder ervaring kunnen er ook goede resultaten mee boeken. Lees vanaf "Aan de slag gaan met Data Gedreven Telen" voor meer informatie.

Het centraal vastleggen van data, gecombineerd met de DDG-training, is het antwoord op enkele uitdagingen waar zowel telers als investeerders voor staan. Het ondersteunt de voorspelbaarheid op lange termijn van het groeiproces en de resultaten. Bovendien wordt kennis centraal vastgelegd en is dit gemakkelijk te delen met elke teler en collega naar keuze.

Aan de slag gaan met Data Driven Growing

Hoewel het potentieel van Data Driven Growing helder is voor veel telers, kan het nog lastig zijn een startpunt te kiezen. Een voorbeeld van een effectief DDG-raamwerk is Plant Empowerment. Het is het meest krachtige raamwerk dat wij vandaag de dag tot onze beschikking hebben, en LetsGrow.com is de toepassing van dit concept samen met vijf andere implementatiepartners aan het pionieren. Gezamenlijk beslaan deze implementatiepartners alle facetten van het groeiproces (bijvoorbeeld klimaatsystemen, schermen en substraten).

Om de DDG-vereisten op te sommen, zijn er drie sleutels tot de succesvolle toepassing ervan.
Ten eerste vereist het een uitstekend begrip van de basisprincipes van Plant Empowerment en hoe deze te vertalen zijn naar concrete teeltstrategieën. Plant Empowerment combineert objectieve informatie (data) met domeinkennis (plantfysiologie) welke de teler kan gebruiken voor het analyseren en optimaliseren van zijn teeltprocessen. Het is een geïntegreerde aanpak om duurzaam gewassen onder glas te telen door de plantbalansen te ondersteunen. Planten zijn geëvolueerd om vruchten en bloemen op efficiënte en duurzame wijze te produceren. Daar zijn ze zelf het meest bij gebaat. Waarom de plant niet in staat stellen te doen wat hij het beste kan? Er is een compleet boek gewijd aan dit onderwerp met als doel een praktische teeltgids aan elke teler te bieden, ongeacht het kennisniveau.  

Ten tweede is de ideale data gedreven teler zowel ruimdenkend als bereid om zaken te veranderen. Deze twee kwaliteiten werken het beste in combinatie met een actiegerichte mentaliteit. Deels omdat de teler ervoor moet zorgen dat het verzamelen van betrouwbare data op consistente wijze plaatsvindt. Daarbij vraagt de transitie mogelijk grote veranderingen in de manier waarop hij en zijn collega's denken en telen. Er is geen manier om van tevoren te kunnen weten hoe veel teeltoptimalisaties er bereikt kunnen worden; het zou de eerste verwachtingen ver kunnen overtreffen.

Ten derde zal de teler of investeerder moeten beslissen in hoeverre data vastgelegd en gemeten wordt. Om dit punt te verduidelijken gebruiken wij een metafoor. Het is vergelijkbaar met deelname aan een autorace waarvoor elke teler zich in kan schrijven. De auto is je hardware, de coureur ben je zelf (of dat is je teler), het Plant Empowerment raamwerk verklaart de natuurkunde die erbij komt kijken, zoals aerodynamica, en LetsGrow.com is in staat om training en tips te leveren die je helpen beslissen welke auto je nodig hebt op basis van je budget en wat je (als) coureur moet leren om nóg effectiever te kunnen rijden.

In theorie is elke werkende auto in staat om te rijden. Dat geldt ook voor mensen met een rijbewijs. Alleen kan men niet verwachten even hoge snelheden te halen met een Honda als met een Ferrari; en hoewel een snelle auto absoluut je winkansen vergroot, kan alleen een volledige getrainde en ervaren coureur optimale snelheden behalen. Desondanks stelt het hebben van een auto en bestuurder je wel in staat om mee te doen. Elke keer wanneer je effectief in je deelname investeert - zelfs wanneer het om kleine investeringen gaat, zoals nieuwe banden met betere grip of training in het goede nemen van bochten - vergroten je winkansen. LetsGrow.com kan de teler ondersteunen bij elk van deze aspecten op basis van hun persoonlijke doelstellingen en budget.

Zodra het begrip van zowel het teeltproces als het interpreteren van data als een huis staat, zou de teler nog een stap verder kunnen gaan door het teeltproces (gedeeltelijk) te automatiseren. Met de beschikbaarheid van Artificiële Intelligentie, is LetsGrow.com in staat om zelflerende, klant specifieke modellen te maken. Deze modellen worden dankzij de continue toevoer van nieuwe data alsmaar beter in het leveren van accurate oogstvoorspellingen en zij bieden inzicht in wat de optimale teeltparameters zijn. Echter, ongeacht het resulterende advies, de eindbeslissing zal altijd door teler zelf genomen dienen te worden.

Hoe ondersteunt LetsGrow.com?
"LetsGrow.com biedt niet alleen een veilig, centraal en open dataplatform genaamd MyLetsGrow, maar ook "end-to-end" datadiensten. Terwijl MyLetsGrow je in staat stelt je data vast te leggen en basisanalyses uit te voeren, kan ons team van DDG-experts telers en hun data naar het volgende niveau tillen. We passen onze aanpak altijd aan op de specifieke behoeftes, omstandigheden en strategie van jouw zaak."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v