UV tegen steeltjesrot

22-09-2021    09:34   |    Goedemorgen

Jarenlang konden Nederlandse paprikatelers steeltjesrot in bedwang houden door een zorgvuldig hygiëneprotocol en voorzichtige beheersing van het klimaat in de kas. Dit jaar zijn de omstandigheden anders. Steeltjesrot is terug.

Steeltjesrot in paprika wordt veroorzaakt door een bacterie: Erwinia. Tegen bacterieziektes heeft een teler niet veel keuzes. Vandaar dat jaren geleden, tijdens een eerdere Erwinia-epidemie, de toepassing van UV op paprika in de na-oogst is bestudeerd.

Een krachtige UV-kap werd ontwikkeld die binnen een paar seconden alle aanwezige ziektekiemen op het snijvlak van het steeltje afdoodt. En dus, op die wijze het begin van steeltjesrot in de kiem smoort. Het ontsmettende licht is continue actief op de sorteerlijn. Dus, de lijn zelf word ook continu ontsmet. Alsmede de rest van de oppervlakte van de paprika. Daarmee wordt de kans op herbesmetting van het steeltje sterk verlaagd.

De kap staat op een sectie van de sorteerlijn waar de paprika’s mooi draaien zodat alle kanten van het product goed worden geraakt. Lab proeven hebben bevestigd dat de mate van infectie werd verlaagd met een factor log 2. Dat betekent veel minder uitval in de paktijk.

De leverancier van de UV kappen, CleanLight, heeft inmiddels een vijftigtal van die UV kappen draaien. In de Nederlandse teelt van bloembollen. Tegen Fusarium, en verschillende virussen. Maar ook aan telers van groenten zoals paprika, hard fruit, zacht fruit, en zaden in Noord Amerika, Zuid Amerika, en Afrika.

Account Manager, Damian van Dijk, verteld: “We bouwen deze UV kappen op zodanige wijze dat we ze vrij eenvoudig kunnen installeren bovenop een bestaande sorteerlijn. Het vermogen is slechts 3000 Watt, en indien gewenst kunnen we deze apparatuur ook leveren in een HACCP versie. Dus, vrij van ozon en beveiligd tegen glasscherven.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws