'Uitdagend om voorspelling over energiemarkt te doen'

'Uitdagend om voorspelling over energiemarkt te doen'

De onvoorspelbare ontwikkelingen op de gas- en elektriciteitsmarkt maken het erg uitdagend om een realistische inschatting te maken van de prijsontwikkeling in de komende week, zowel voor de korte als de lange termijn tijdvakken. Dat laat AgroEnergy weten.

De prijsbewegingen van de laatste dagen hebben immers nauwelijks iets te maken met verschuivingen in vraag en/of aanbod. Het lijkt er wel op dat de meest extreme hitte in Noordwest-Europa voorbij is. Vanaf zondag neemt de windproductie weer iets toe en er komen tot het einde van de maand nog ca. acht LNG-tankers aan in Rotterdam. In combinatie met het lage, maar stabiele pijpleidingaanbod zou dit theoretisch gezien tot prijsdalingen moeten leiden. De praktijk is echter weerbarstig gebleken en de angst voor gastekorten in de winter kan de prijzen ook verder opdrijven.

Voorlopig wint Europa de LNG-concurrentieslag met Azië, want de Nederlandse TTF-gasprijzen voor komende winter staan 20 tot 35 €ct/m3 hoger dan de JKM (Japan Korea Marker). Hierdoor wordt het eenvoudiger, maar wel erg duur, om flexibele LNG-vrachten aan te trekken. Richting de winter neemt de Aziatische gasvraag logischerwijs toe, wat ervoor kan zorgen dat de TTF en de JKM dichter naar elkaar toe bewegen.

Voor de komende week handelt daggas rond 220 €ct/m3. Bij elektriciteit staat de baseload dagprijs voor dit weekend op 335 €/MWh. Gezien de verwachte hoge uurprijzen in de vroege ochtend en avonden zijn negatieve uurprijzen op zondagmiddag niet uitgesloten. Na het weekend staat er een gemiddelde dagprijs van ca. 470 €/MWh op de borden, vergelijkbaar met wat we aan het begin van deze week zagen.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v