'Telers in Gideonsbende'

21-04-2021    09:20   |    Goedemorgen

ACTUEEL HORTI THEMA - De Nederlandse tuinbouw moet duurzaamheid en circulariteit serieus aanpakken vanuit ondernemers zelf. Zij moeten de leiding nemen, anderen aansporen en elkaar ook aanspreken op hun gedrag. Dat zei transitieprofessor Jan Rotmans vanochtend op Paprika Tasty Radio.

Rotmans is een maatschappelijk gedreven en bevlogen wetenschapper, met ruim 300 publicaties op het gebied van klimaatverandering, global change modellering, duurzame ontwikkeling, transities en systeeminnovaties, waaronder 20 boeken. In september 2004 heeft hij het onderzoeksinstituut DRIFT opgericht: Dutch Research Institute For Transitions. Daarmee werd hij professor in transities & duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Van binnenuit
Rotmans was vanochtend samen met Jolanda Heistek van Greenport West-Holland te gast in de live-uitzending op de tuinbouwzender van Nederland. Om als sector echt stappen te kunnen maken op gebied van duurzaamheid en circulariteit moet de tuinbouw niet naar overheden en brancheorganisaties kijken maar naar zichzelf, meent Rotmans. "Ondernemers moeten de leiding nemen en een Gideonsbende vormen die een doorbraak forceert. Er moet een cultuurverandering plaatsvinden, maar dat gaat alleen van binnenuit."

Rotmans roept ondernemers op om in regio's samen te werken. "Om circulair te worden heb je een schaal van 50 bij 50 kilometer nodig en moeten ondernemers innovatief zijn en initiatief nemen. Dan ben je minder kwetsbaar en word je weerbaarder. Natuurlijk blijf je ook exporteren en samenwerken met andere regio's, maar wat je regionaal kunt doen, moet je doen." 

Heistek reageerde daarop door te stellen dat het vormen van zo'n Gideonsbende met tuinbouwondernemers een mooie uitdaging is die zij zeker ziet zitten. Ze riep ondernemers in de uitzending dan ook op zich te melden. "Op naar de Gideonsbende in de tuinbouw", sloot Rotmans optimistisch af.

Het gesprek met Jolanda Heistek en Jan Rotmans is hier terug te luisteren


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws