'Substraatsector gaat bewust om met de natuur'

'Substraatsector gaat bewust om met de natuur'

THEMA SUBSTRAAT - Substraten worden over het algemeen gemaakt van natuurproduct. De sector vindt het belangrijk om bewust om te gaan met de natuur. Daarom vindt het afgraven van veengebieden bijvoorbeeld op een verantwoorde wijze plaats, zo laat brancheorganisatie VPN weten.

"De veengronden worden na afgraving onder water gezet en daarmee teruggegeven aan de natuur. Veelal komt daar veel mooiere natuur voor in de plaats met meer diversiteit", aldus de Vereniging Potgrond- en Substraatfabrikanten Nederland. De organisatie maakt zich hard om deze duurzame boodschap te verspreiden, waar er vaak kritiek is op het afgraven van grond. Ook benadrukt de VPN de voordelen van de verschillende substraten. "Veilig voedsel is een vereiste. Veensubstraat biedt de hoogste voedselveiligheid en het is volop beschikbaar, wat leidt tot een efficiënte omgang met grondstoffen. Binnen de teelt van groenten wordt doorgaans steenwol als substraat gebruikt. Dit is een veilig en duurzaam product met een minimale milieubelasting. Na gebruik wordt de steenwol bovendien gerecycled."

RPP
De VPN is mede-initiatiefnemer van het Responsibly Produced Peat-certificaat (RPP). Bij RPP vindt veenafgraving plaats onder strenge controle van overheden en milieuorganisaties. Alleen als aan alle afgesproken voorwaarden wordt voldaan, komen veengebieden in aanmerking voor certificering. "Daarnaast werken de leden van de VPN serieus aan hernieuwbare grondstoffen, zoals kokos, houtvezel en boomschors. Hierdoor zal de tuinbouw in toekomst minder afhankelijk zijn van veen."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v