Snelle analyse groot aantal gewassen in real-time

Snelle analyse groot aantal gewassen in real-time

Laboratoriumautomatiseerder Lab Services, PhenoVation, producent van fenotypering-camerasystemen, en low-code softwareaanbieder USoft slaan de handen ineen. Met hun gezamenlijke oplossing - datagestuurde plantveredeling - kunnen plantenveredelaars grote aantallen gewassen in real-time beoordelen op een breed scala aan kenmerken. Dit zorgt voor snelle resultaatanalyses, waardoor de beste strategie bepaald kan worden.

Plantenveredelaars die nieuwe rassen ontwikkelen, beoordelen continu grote aantallen gewassen op allerlei kenmerken. Dat is niet alleen een tijdrovend proces, het is ook subjectief en vereist jarenlange ervaring. Daar komt bij dat het potentiële succes van een ras niet alleen wordt bepaald door het ras zelf, maar ook door de omstandigheden waarin een gewas groeit: de grond, de hoeveelheid water en licht, de toegediende voeding, en plagen of plantziekten die in bepaalde regio's veel voorkomen. Kortom, de hoeveelheid factoren en daarmee de complexiteit waarmee veredelaars te maken hebben, is gigantisch.
 
Mechanisatie en automatisering van het lab
Lab Services en PhenoVation werken samen om dit proces te mechaniseren en automatiseren. Daarbij ontwikkelt Lab Services op maat gemaakte robotsystemen om trays met planten naar de camera te verplaatsen en tegelijkertijd water en voeding te geven. PhenoVation levert camera's die verschillende typen beelden maken, waarmee de beoordeling van de planten veel verder gaat dan wat het menselijk oog kan waarnemen.
 
Data interpreteren met visualisatie
Deze opstelling levert echter zoveel data op dat die niet meer door mensen kan worden geďnterpreteerd. Daarom ontwikkelde USoft met haar low-code platform op basis van business rules software, die alle data samenbrengt op één platform, analyseert, de resultaten visualiseert en de data beschikbaar stelt. De software identificeert parameters die een voorspellende waarde hebben en stelt deze informatie op een gebruiksvriendelijke manier beschikbaar aan de professionals in het lab, onder meer in de vorm van grafieken en tabellen.
 
Een datagestuurde totaaloplossing
De oplossing is inmiddels met succes in gebruik in de agrochemische sector. De datagestuurde plantenveredeling zorgt voor een hoge kwaliteit van de data en snelle resultaatanalyses, waarmee de beste strategie bepaald kan worden.
 
Vincent Jalink, technical sales manager bij PhenoVation: "De expertises van USoft, Lab Services en PhenoVation versterken elkaar. Er is in de agrochemische sector veel behoefte aan een turnkey solution en ik denk dat we deze markt met onze oplossing veel te bieden hebben."
 
Arjan Hofman, CEO van Lab Services vult aan: "Met onze totaaloplossing bieden we niet alleen meer high throughput en standaardisatie, maar ook een schat aan informatie die makkelijk te interpreteren en analyseren is. En dat in real-time. Hiermee brengen we het gehele fenotyperingsproces naar een hoger niveau."
 
Op het TBX Event in de Jaarbeurs in Utrecht op 3 en 4 november kunnen bezoekers de oplossing met eigen ogen bekijken. Toegang is gratis. Kijk voor meer informatie op https://www.tbxevent.nl/.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v