Schadevergoeding Monsanto verlaagd voor terminaal patiënt

23-10-2018    09:35   |    Goedemorgen

De schadevergoeding die chemiebedrijf Monsanto moet betalen aan een Amerikaan die terminaal ziek werd van onkruidbestrijdingsmiddel Roundup is verlaagd.

Een jury in de stad San Francisco zei in augustus dat Monsanto verantwoordelijk voor de ziekte van de oud-schoolconciërge. De rechter bekrachtigt dat vonnis, maar heeft de 287 miljoen dollar die de jury Monsanto oplegde teruggebracht naar 78 miljoen.

Dewayne Johnson spande een rechtszaak aan over de omstreden onkruidverdelger Roundup, omdat hij lymfeklierkanker heeft gekregen van het bestrijdingsmiddel. Ook honderden anderen hebben aanklachten ingediend tegen fabrikant Monsanto.

Over het gevaar voor mensen van glyfosaat, dat in veel onkruidverdelgers zit, is veel te doen. De Amerikaanse en Europese autoriteiten zeggen dat de stof niet kankerverwekkend is, maar bijvoorbeeld de Wereldgezondheidsorganisatie trekt dat in twijfel.

Een woordvoerder van Monsanto, dat inmiddels is opgegaan in moederbedrijf Bayer, laat weten blij te zijn dat de schadevergoeding is verlaagd, maar is nog altijd van plan in beroep te gaan tegen de veroordeling.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Twitter: Jongeren in de kas

De glastuinbouwsector doet er alles aan om jongeren in de kas te krijgen én te houden. Het project Go Go Greenhouse is een van de nieuwste...