Ranzige kantoorkeuken? Probeer het te accepteren!

15-11-2019    10:22   |    Nu.nl

Stapels vieze borden, aangekoekte etensrestjes, gebruikte koffiekopjes met lippenstift van lakse en anonieme collega's. Erger je je aan die vieze kantoorkeuken? Probeer het maar te accepteren, want mensen verander je niet, zegt werkcoach Ester Braat.

Vieze, gedeelde ruimtes zijn een bron van ergernis op het werk. En ergernis vergt veel van werknemers, zegt Ester Braat, die in haar trainingsbureau Office Rescue teams helpt met werkstress en werkplezier.

"In mijn werk kom ik irritatie rondom collega's veel tegen. Mensen kunnen er niet tegen dat iemand smakt, stinkt, over je schouders naar je scherm kijkt, te dichtbij komt, de wc niet doortrekt of inderdaad de keuken niet schoonmaakt."

Ergernis slurpt energie, zegt de coach. "Je kan drie dringen doen. Weggaan, het proberen te veranderen, of accepteren dat dat de situatie is, en er verder geen energie aan besteden. Maar dat laatste is makkelijker gezegd dat gedaan."

Gevoel van veiligheid
Een keuken is een gemeenschappelijke ruimte, en als collega's die ruimte moedwillig steeds bevuilen, raakt dat aan een basaal gevoel van veiligheid, zegt Braat. Als het bovendien maar blijft gebeuren, kun je je erg alleen voelen in een team. "Waarom staat niemand achter mij, denkt de nette collega. Ik heb dit nodig om mij veilig te voelen op m'n werk, en niemand luistert."

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Welkom in de studio!

De studio van Paprika Tasty Radio heeft een kleine restyling ondergaan. De wand is vanochtend voorzien van een...