Problemen CO2-voorziening aangekaart bij VVD

05-07-2018    09:22   |    Goedemorgen

Tijdens het werkbezoek van VVD Tweede Kamerlid Dilan Yesilgoz (woordvoerder van onder andere energiebeleid en klimaat) zijn de huidige en toekomstige CO2-leveringsproblemen onder de aandacht gebracht. Op uitnodiging van het havenbedrijf Rotterdam bezocht het Tweede Kamerlid Rotterdam.

Daar bezocht Tweede Kamerlid Dilan Yesilgoz OCAP bij de inname van CO2 van Shell in Pernis. LTO Glaskracht Nederland en OCAP benadrukten de noodzaak voor meer CO2-bronnen als voorwaarde voor verdere verduurzaming van de glastuinbouw. Hierbij werden niet alleen de leveringsproblemen van OCAP door onderhoudswerkzaamheden aan de bronnen Shell en Alco benoemd, maar ook het tekort aan vloeibare CO2.

De leveringszekerheid van CO2 is cruciaal om over te kunnen stappen op bijvoorbeeld aardwarmte of restwarmte. Er is synergie met de plannen van onder andere het Havenbedrijf Rotterdam om veel CO2 af te vangen en op te slaan onder de Noordzee. Mogelijk komen daarbij extra bronnen beschikbaar voor CO2-levering aan de glastuinbouw. Er wordt onderzocht of een klein gasveld mogelijk als seizoensbuffer kan dienen voor meer leveringszekerheid.


Reacties (1)

hans at 05.07.2018

goede stap, nu zorgen dat het zo snel mogelijk geregeld wordt. het is een beetje krom dat de 1 een probleem heeft met teveel CO2 en de andere er om zit te springen. Moet allemaal niet zo moeilijk zijn denk ik .

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Kansen in Canada

Innovatie tuinbouwondernemers die meer willen weten over de ontwikkeling van de Canadese iHort HUB, zijn uitgenodigd voor een bijeenkomst op...