Ophoping reinigingsmiddel valt mee bij gerbera

21-11-2019    10:18   |    Glastuinbouw Waterproof

Uit praktijkmetingen op gerberabedrijven blijkt dat gebruik van reinigingsmiddelen leidt tot ophoping van allerlei stoffen. De niveaus stijgen echter niet zodanig dat het tot schade komt, zagen onderzoekers Erik van Os en Ineke Stijger van Wageningen University & Research business unit Glastuinbouw.

De praktijkmetingen maken onderdeel uit van het project ‘'Effect chloorhoudende ontsmettingsmiddelen op kwaliteit gietwater’ dat sinds 2017 loopt en nu is afgerond. “De aanleiding voor het onderzoek waren twee vragen van de gewascommissie gerbera: hopen de middelen zich op bij voortdurende recirculatie en hebben ze neveneffecten op ziekteverwekkers”, vertelt Van Os.

Fusarium
De middelen zoals chloorbleekloog, chloordioxide, waterstofperoxide en ECA-water worden gebruikt om de leidingen te reinigen. Van Os en Stijger zagen in labproeven (op petrischaaltjes) vorig jaar dat de praktijkdoseringen te laag zijn om tevens ziekteverwekkers aan te pakken. “Bij waterstofperoxide + zilver bijvoorbeeld is de praktijkconcentratie 25 mg/l. Om Fusarium te bestrijden heb je echter 160 mg/l nodig. Zo’n hoge concentratie bleek niet goed voor het gewas. Ook werd het ijzerchelaat afgebroken. Bij een hoge concentratie chloorbleekloog hoopten zich natrium en chloor op. De conclusie uit deze proef was dat de reiniging geen alternatief is voor ontsmetting met UV, ozon of verhitting”, vertelt hij.

Lees hier verder


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Inkooptraining óók online

Onlangs berichtten wij al over de training Inkopen bij Plantion, die morgen plaatsvindt. Kun je hier niet bij...

Mini-Corso trekt door regio

Met een speciaal ingelaste mini-editie van het Varend Corso Westland is het corsoweekeinde toch niet helemaal...