'Netwerkend tot grote doorbraken komen'

13-04-2018    10:35   |    Goedemorgen

Door netwerkend te werken in ecosystemen kunnen grote innovaties intersectoraal worden aangepakt. Dat stelde Prof. Dr. Annemieke Roobeek tijdens een bijeenkomst over de toekomst van de Flori- en Horticulture van Rabobank Westland.

Roobeek belichtte tijdens de masterclass ‘Een nieuwe lente voor de Flori- en Horticulture: Innoveren in Ecosystemen’ het belang van netwerkend werken in ecosystemen. De hoogleraar Strategie en Transformatiemanagement aan Nyenrode Business Universiteit en CEO van MeetingMoreMinds stelde hierbij dat de logica van samenwerken aan grote doorbraken sterker is dan het vasthouden aan de individuele competitie tussen de onderlinge bedrijven.

Horizontale leiders
In tijden van disruptieve veranderingen is samenwerking tussen grote en kleine innovatieve bedrijven, aangevuld met wetenschappers en adviseurs uit de consultancy, noodzakelijk om sneller te leren, te innoveren en te excelleren. Het leiderschap in ecosystemen is horizontaal, want in de samenwerking rondom complexe vraagstukken ben je afhankelijk van elkaars kennis, zei Roobeek. “Hiërarchie is ‘uit’, de meerwaarde van samenwerken is ‘in’.”

Het creëren van horizontale relaties is van essentieel belang om vernieuwend te werken en een toegevoegde waarde voor klanten en stakeholders te zijn, aldus de hoogleraar. Daarvoor zijn horizontale leiders nodig, stelde zij. “We willen leiders, geen bazen. Deze ‘webbers’ zijn de ultieme connectoren. Als de vraagstukken in de ecosystemen complexer worden, zijn deze netwerkleiders onmisbaar om de samenwerking goed te laten verlopen. Je komt met elkaar tot betere ideeën.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws