Meer marktkracht naar telers

13-05-2019    15:21   |    Goedemorgen

Onderling prijsafspraken maken blijft verboden, maar minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit komt met een wetsvoorstel om de positie van boeren en tuinders ten opzichte van de supermarkten te versterken.

Bij lopende contracten mogen tuinders de afnemer aanvechten als deze nieuwe eisen stelt over energiegebruik, milieuvriendelijkheid of dierenwelzijn zonder de prijs te willen veranderen. Wel zo eerlijk.

Daarnaast komt er een stichting die een arbitragerol kan spelen voor agrariërs als er een conflict is met afnemers. De onafhankelijke Stichting Geschillencommissies voor Beroep en Bedrijf gaat toetsen of de handelspraktijken eerlijk zijn verlopen of niet. De uitspraken zijn bindend. Tot slot komt er een Agronutri-monitor, die meer inzicht moet geven in de prijsvorming van landbouwproducten in de praktijk. De eerste verschijnt in 2020.


bron: Financieele Dagblad


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Twitter: Jongeren in de kas

De glastuinbouwsector doet er alles aan om jongeren in de kas te krijgen én te houden. Het project Go Go Greenhouse is een van de nieuwste...

Doe mee met HortiSoccer

De oranjekoorts loopt op in Nederland en ook in de tuinbouw stijgt het kwik als het gaat over het aanstaande WK. Op 7 juni gaat het WK...