May krijgt uitstel voor Brexit

10-04-2019    10:28   |    Goedemorgen

De Britse regering krijgt van de EU langer tijd om de brexit voor te bereiden. Vanavond, tijdens een EU-top, krijgt premier May te horen dat ze meer tijd krijgt om de brexit-deal door het parlement te laten goedkeuren. EU-voorzitter Tusk hoopt zo te voorkomen dat Groot-Brittanië zonder deal uit de EU stapt.

Het is niet duidelijk hoe lang het uitstel zal zijn. In de concepttekst die al naar buiten is gekomen, is nog geen datum ingevuld. Een van de voorwaarden voor het uitstel is dat de Britten nog wel Europese verkiezingen moeten organiseren.

Vooruit kijken
Vanavond om 18.00 uur start een speciale Europese top om over de brexit te praten. De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, laat in zijn uitnodiging doorschemeren weinig vertrouwen er in te hebben dat de Britten tot een deal kunnen komen. Toch wil hij koste wat kost voorkomen dat Groot-Brittanië zonder deal de EU verlaat. Volgens Tusk is het belangrijk om nu met de andere landen vooruit te kijken, omdat Europa nu gevangen blijft in het Britse politieke probleem. Een van de voorstellen van vanavond is dat de Britten wel lid blijven, maar niet meepraten en beslissen over de toekomst van de Unie.

Rutte
Ter voorbereiding op de top van vanavond zijn er de hele dag gesprekken tussen regeringsleiders. Zo spreekt premier Rutte met de voorzitter van de Europese Commissie Juncker en met Tusk in een mini-top van de Noordzeelanden, die het meest te lijden zullen hebben onder een no-deal brexit. 
Lees meer op NOS.nl.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws