Kom knippen op de Veluwe!

19-08-2022    09:53   |    Goedemorgen

Na een lange droge periode helpt het nattere weer van deze week de heidevelden op De Hoge Veluwe nu in hoog tempo tot volle bloei te komen. Op zich al genoeg reden voor een bezoek, maar wie in het weekend van 20 en 21 augustus het Park bezoekt kan een bijzonder aandenken mee naar huis nemen. In het natuurgebied is een terrein van één hectare vrijgesteld om er een gratis bosje heide te komen knippen.

Het Park staat voor een weloverwogen beheer van zijn landschappen en de daarbij behorende flora en fauna. Benutting van natuur zoals dit gebeurt bij de houtoogst en het wildbeheer, is steeds een middel om andere doelstellingen bij het beheer van het natuurgebied te bereiken.

Het Park biedt haar bezoekers, daar waar mogelijk, de gelegenheid om een bijdrage aan het beheer te leveren. Dit gebeurt al jaren tijdens het Zaag je eigen kerstboom-evenement, waarbij bezoekers ongewenste dennenboompjes van de open terreinen weg kunnen zagen en benutten als ecologisch verantwoorde kerstboom.
 
Heide is een landschapstype dat door de mens in stand wordt gehouden. Dit vraagt om beheersmaatregelen zoals begrazing met moeflons, afbranden en maaien. Juist bij de laatstgenoemde wijze van beheer schept dit de mogelijkheid -voordat een heideperceel in het najaar wordt gemaaid- om als bezoeker van het Park een bosje bloeiende heide te knippen en mee naar huis te nemen.
 
Om de bezoeker te informeren over het beheer van de heide en de zeldzame flora en fauna zijn er op de locatie natuurgidsen aanwezig. Tevens is er een imker aanwezig en zal er een demonstratie worden gegeven over het heidebeheer rond 1900.
 
Praktische informatie
Data: 20 en 21 augustus 2022
Tijdstip: 10.00 tot 17.00 uur
Prijs: gratis (excl. entree Park)
Tip: neem uw eigen snoeischaar mee
 
Geïnteresseerde bezoekers halen vooraf bij het Museonder de Hei is goed-bon, waarna zij naar de aangegeven locatie gaan om hun eigen bosje heide te knippen. De locatie is te voet (1,5 km vanaf verharde weg) of met de fiets (3,5 km vanaf het centrum van het Park) te bereiken.


Reacties (1)

L de Moor at 19.08.2022

Het steeds maar ingrijpen in de natuur is in NEDERLAND EEN Ziekte geworden.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws