Jaarlijks sterven 16 miljoen kamerplanten in Nederland

22-01-2021    09:43   |    Goedemorgen

Uit recent onderzoek van Pokon, specialist op het gebied van plantverzorging, blijkt dat ruim 99% van de Nederlanders planten in huis heeft. Tijdens de coronacrisis is de populariteit van kamerplanten enorm gegroeid. Het gevoel om ergens voor te zorgen is hiervoor een grote drijfveer. Toch is het juist de verzorging van de planten waar het regelmatig misgaat.

In het onderzoek komt verder naar voren dat er per jaar gemiddeld 2 kamerplanten per huishouden sterven. Teveel of te weinig water geven blijkt de grootste boosdoener te zijn bij plantensterfte. Ook een verkeerde standplaats van de plant waardoor deze teveel of te weinig licht krijgt, wordt veel genoemd. Een deel van de plantenbezitters heeft geen idee waardoor hun plant het niet heeft gered.  

Oplossingen
Het overgrote deel van de ondervraagden geeft aan behoefte te hebben aan advies en kennis. De meest genoemde oplossing is een (verzorgings-)app, daarna een watermeter en ook boeken, een Facebook-groep of forum zijn gehoorde oplossingen.

5 tips voor plantverzorging in de winter
1.    De meeste groene (niet bloeiende) planten hebben in de winter minder water nodig, omdat ze in de ruststand staan. Geef je normaal 1 x per week water, dan is in deze periode 1 x per twee weken voldoende. De grond mag best een beetje aan de droge kant zijn!
2.    Door de ruststand hebben groene (niet bloeiende) planten in de winter geen voeding nodig.
3.    Zorg ervoor dat jouw plant niet te dicht bij de verwarming staat. Daardoor kan hij uitdrogen en zelfs verbranden.
4.    Zonlicht doet de meeste planten goed. Het licht zorgt ervoor dat je kamerplanten sterk blijven en de winter goed doorkomen. Bekijk dus goed of jouw plant voldoende daglicht krijgt en verplaats hem waar nodig.
5.    Even niet verpotten! In de herfst en winter gaat de plant in ruststand, dus gun hem die rust ook. Verpotten kan het beste in het voorjaar.

Meer weten over hoe jij jouw planten het beste kunt verzorgen? Kijk voor tips, tricks en informatie op https://www.pokon.nl/nieuws-blogs/


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Luister terug: Studio 0174

ACTUEEL HORTI THEMA - In het kader van het actuele horti thema Marketing & Communicatie sloot Wilfred Fransen...