Investering voor PATS

22-09-2021    10:26   |    Goedemorgen

PATS, de Delftse hightech onderneming die met behulp van vision, en AI plaaginsecten signaleert en vervolgens met kleine drones bestrijdt, heeft een investering opgehaald. De financiering wordt gebruikt om de eerste commerciële module van de technologie op grote schaal in de markt te zetten. De nieuwe investeerders zijn Jaap Korteweg en Kees van Geest. Zij sluiten aan bij de bestaande investeerders UNIIQ en Delft Enterprises.

Plaaginsecten kunnen in de glastuinbouw flinke schade aanrichten in gewassen zoals tomaat en aardbei. Een grote uitdaging is vooral de toenemende druk van motten en rupsen plagen. Die kunnen razendsnel voor grote verliezen zorgen, want zij vreten de gewassen direct aan. Op piek momenten gaat het soms wel om schades van tientallen procenten. Om dit soort plagen te beheersen wordt er eerst actief gescout middels visuele inspecties in en rondom het gewas. Vervolgens worden gewasbeschermingsmiddelen ingezet die de plaag bestrijden. Deze middelen zijn vaak niet toereikend om de hele plaag onder de duim te krijgen. De kosten van arbeid, middelen en schades kunnen oplopen tot wel 5 euro per vierkante meter op jaarbasis.

PATS automatiseert deze onregelmatige en visuele inspecties, door de plaag activiteit met haar camera oplossing continu te monitoren. Dit helpt kwekers om het huidige middelenpakket gerichter in te zetten, en zo plagen eerder de kop in te drukken. Daarnaast rolt PATS nog deze maand de eerste kleine, vleermuisachtige drones commercieel uit bij een aantal gerberakwekers. Hiermee worden de gedetecteerde plaaginsecten ook direct uitgeschakeld. Zo kan de plaag zich niet verder ontwikkelen, en kunnen extreme schades voorkomen worden. De positieve resultaten bij tientallen gebruikers met de plaaginsecten monitor, PATS-C, biedt nu perspectief voor een versnelde uitrol. De financiering zal naast de versnelling ook voor de verdere ontwikkeling van andere PATS modules worden aangewend.

Bram Tijmons, CEO en medeoprichter van PATS: “De afgelopen periode heeft ons team laten zien oplossingen te kunnen ontwikkelen waarmee kwekers echt ondersteund worden. Onze gebruikers kunnen nu nog makkelijker en sneller plagen signaleren, en hier tijdig op reageren. We zijn erg blij met de investering van Jaap Korteweg en Kees van Geest. Zij kennen de agrarische sector goed, weten precies waar de kansen liggen, en hebben ervaring met het succesvol opschalen van eerdere ondernemingen. Jaap en Kees durven naar de toekomst te kijken, en stappen in met dezelfde visie: een nieuwe en revolutionaire generatie van autonome en duurzame oplossingen voor het effectief beschermen van gewassen.”

Jaap Korteweg, onder andere bekend van De Vegetarische Slager: “De techniek van PATS vormt een prachtig voorbeeld van hoe hightech ons kan helpen om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden. Dankzij PATS heeft een teler geen insecticide of natuurlijke vijanden die kunstmatig in leven gehouden moeten worden meer nodig in de kas. De teler kan deze ingrijpende, arbeidsintensieve en niet duurzame bestrijdingsmethoden vervangen door een kleine drone, die volledig geautomatiseerd 24/7 paraat staat.”

Kees van Geest, tuinbouwondernemer en betrokken bij meerdere start- en scale-ups: “De tuinbouw heeft te maken met snel groter wordende uitdagingen. Denk aan oplopende arbeidstekorten, toenemende regels bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en een grotere vraag naar gezonde en duurzaam geproduceerde voeding. Dit vraagt om oplossingen waarmee kwekers slimmer kunnen werken. PATS ontwikkelt oplossingen die kwekers helpen bij het vereenvoudigen en verduurzamen van het proces om vervelende plagen de baas te blijven, zodat zij zich kunnen richten op hun core-business.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

TOTF2021 Fall Edition

Drie zeer succesvolle edities van de Thursd Online Trade Fair (TOTF) hebben aangetoond dat online beurzen een...