BiedOptimaal valt in de prijzen

09-06-2017    09:53   |    Ellis Langen

AgroEnergy heeft donderdag de Hendrik Lorentz prijs gewonnen met haar product BiedOptimaal. De prijs, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt, is bedoeld voor een organisatie binnen het bedrijfsleven of de overheid die op een onderscheidende en innovatieve manier data science toepast. Er waren totaal 14 inzendingen. BiedOptimaal stak er voor de jury bovenuit. "Vanwege de innovatieve oplossing waarvan we als jury de grootste maatschappelijke impact verwachten", aldus juryvoorzitter Jaap van den Herik, hoogleraar recht en informatica aan Universiteit Leiden.

De prijs is een onderdeel van de Nederlandse Data Science Prijzen. De Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHWM) en de Big Data Alliance (BDA) willen hiermee uitzonderlijk innovatief ondernemerschap en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van data science in de schijnwerpers zetten. Het project 'BiedOptimaal' werd ingediend door AgroEnergy en CQM, een data science specialist. Voor de ontwikkeling van BiedOptimaal zochten zij de samenwerking met elkaar op.

'Automatische piloot'
Om glastuinders te helpen bij het optimaliseren van hun energiemanagement en lagere energiekosten te krijgen, ontwikkelde AgroEnergy samen met CQM BiedOptimaal; een innovatief product dat het dagelijkse biedproces op de daghandel van de elektriciteitsmarkt (APX) voor een teler automatiseert en optimaliseert. "Zo'n honderd telers werken inmiddels met BiedOptimaal en zij nemen automatisch de biedingen over; het is voor hen dus een 'automatische piloot'. Zij vertrouwen dit systeem dus helemaal. Het systeem doet biedingen die zij zelf ook zouden hebben gedaan of zelfs beter", zo zei Loes Raijmakers, senior business analist bij AgroEnergy tijdens de toelichting op het product.

Data science in de praktijk
Voor CQM was het maken van dit product erg bijzonder gezien de complexiteit. Die zit hem in de enorme hoeveelheid factoren en informatie die meewegen in het maken van een bieding. Weersomstandigheden, warmtebehoefte, CO2-behoefte, fysieke kenmerken van installaties en bedrijfsomstandigheden spelen mee. Maar ook de toename van duurzame bronnen zoals geothermie, warmtepompen en zonnepanelen hebben invloed. Daarnaast moet de tuinder rekening houden met verschillende elektriciteitsmarkten, zoals de APXmarkt (day ahead), intradaymarkt, onbalansmarkt en regelmarkten. Judith van Rijswick van CQM : “Het BiedOptimaal project is een geweldig voorbeeld van hoe data science in de praktijk kan werken. Een intelligente keten van voorspellen en optimaliseren zorgt ervoor dat de tuinder zich kan richten op zijn core business, de teelt, terwijl de benodigde energie tegen een concurrerende prijs wordt in- en verkocht. De output van BiedOptimaal, de APX-bieding, wordt dus daadwerkelijk dagelijks gebruikt."

'We staan pas aan het begin'
Ronald Hoek, directeur Operations van AgroEnergy, ziet deze prijs als een mooie erkenning dat AgroEnergy met de ontwikkeling van haar datagedreven oplossingen een innovatieve bijdrage leveren aan de glastuinbouw. "We zijn hier erg blij mee. We tonen aan dat de slimme inzet van data een direct en positief resultaat oplevert voor tuinders. Data Science opent deuren die tot nu toe gesloten waren. We zien steeds meer mogelijkheden en toepassingen, die we met en voor onze klanten willen ontwikkelen. We staan pas aan het begin.”

Complimenten
Juryvoorzitter Van den Herik gaf AgroEnergy en CQM als prijswinnaars nog verschillende complimenten mee. "De kwaliteit van deze inzending is hoog. Het is een concreet project dat breder toegepast en opgeschaald kan worden dan alleen in de glastuinbouw. Het is echt een big-data aanpak met meerdere bronnen. Bovendien levert het directe benefit op voor het bedrijfsleven en de maatschappij. En ook geheel niet onbelangrijk; het project was goed opgeschreven in begrijpelijke taal."

Fotobijschrift: Loes Raijmakers van AgroEnergy (rechts) en Judith van Rijswick van CQM kregen de prijs uitgereikt van Louise Gunning-Schepers, voorzitter van KHMW.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws