'Ik verwacht een run op aanschaf van led in de kas'

'Ik verwacht een run op aanschaf van led in de kas'

Berry Looijen, technisch specialist bij Interpolis, weet hoe belangrijk goede belichting is voor ondernemers. De overheid geeft een extra stimulans bij het terugdringen van de CO2 uitstoot en het duurzaam ondernemen. "Ik verwacht een run op de vervanging van de traditionele SON-T belichting. En ik heb dan meteen wel zorgen. Er zijn veel spelers op de markt en niet alle led-belichting is geschikt voor de omstandigheden in de kas. Voor je het weet zit je als teler met de gebakken peren."

Belichten met led wint steeds meer terrein. Dat is te danken aan de hogere efficiency in lichtopbrengst, de langere levensduur, de grotere mogelijkheden tot samenstellen van gewas specifieke lichtrecepten en besparing op energie. Berry: "De investering in led is fors. Bij het maken van de juiste keuzes komt veel kijken."

Berry vervolgt: "Juist omdat niet alle led-armaturen geschikt zijn voor de omstandigheden in de kas is het belangrijk dat ondernemers goede keuzes maken. Uitval van je belichting heeft direct effect op de kwaliteit van je teelt én dus van je afzet. Ga in zee met leveranciers en installateurs die ervaring hebben met glastuinbouw en de teeltomstandigheden in de kas. Wees alert op de koelingsmogelijkheid en denk na over de stroomkwaliteit. Ga je bestaande Son-T armaturen vervangen en de rest van de installatie hergebruiken? Dat kan tot onverantwoorde situaties leiden. Laat deze installatie controleren op geschiktheid voor de nieuwe situatie. Kijk bijvoorbeeld goed wat dat betekent voor de bestaande belichtingspanelen. Denk na over brandveiligheid en de belasting van de transformatoren. En, zeker niet onbelangrijk, ben je eenmaal aan het vervangen? Wees dan ook alert op het diefstalrisico bij plaatsing. De dure armaturen zijn gewild."

Weten hoe je de juiste keuze maakt? Lees hier de tips van Interpolis

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v