GreenTech Awards: nominaties Concept

29-05-2019    09:16   |    Goedemorgen

Ook dit jaar worden tijdens de GreenTech de Innovation Awards uitgereikt. Een jury van experts koos uit alle inzendingen 18 kandidaten in vier categorieën: Innovation, Sustainability, Impact en Concept. We lichten ze in deze nieuwsbrief per categorie aan je toe.

In de categorie Concept zijn genomineerd: Phycotrone van MEG – Augmented Photobiology, The Fiberglass Greenhouse Roof van Piet Bom Innovations, Medical Grow Rolling Container van Bosman Van Zaal, High Performance RO Nexus van Van der Ende Groep en e-Gro van Grodan / ROCKWOOL Group.

Phycotrone
Microalgen zijn een ontwrichtend bioproduct in nieuwe, winstgevende markten (onderzoek, cosmetica, nutraceuticals, biobrandstoffen). De Phycotrone is een gecontroleerd microalgen groeiplatform, geschikt voor R&D-afdelingen en in het lab. Het voert groeisequenties uit in verschillende volumeschalen en omstandigheden, waardoor informatie wordt teruggegeven voor industriële scale-ups. Een ongekende manier om algen en hun ontwikkeling te begrijpen.

The Fiberglass Greenhouse Roof
Waar de hele glastuinbouw gebruik maakt van aluminium voor de dekconstructie van kassen, introduceert Piet Bom Innovations Fiberglass. Het is een revolutionaire ontwikkeling in de glastuinbouw. De productie van Fiberglass, ook wel Glasvezel Versterkte Kunststof genaamd, levert een significante reductie van de CO2-footprint op ten opzichte van aluminium. Bovendien ontbreekt de zogenoemde koudebrug en heeft Fiberglass een veel lagere krimp- en rekfactor. Het is de zoveelste uitvinding van de bekende kasinnovator Piet Bom sinds 1966.

Medical Grow Rolling Container
De rolcontainer voor medische gewassen laat gewassen in de meest optimale klimatologische omstandigheden groeien. Het is speciaal ontworpen voor medische gewassen met strenge kwaliteitseisen, zoals medicinale cannabis en planten voor de productie van vaccins. De container is geschikt voor het hydroponisch kweken van planten met verschillende afmetingen. Het geïntegreerde ventilatiesysteem zorgt voor een goede en constante luchtcirculatie die perfecte groeiomstandigheden voor het gewas creëert en de ontwikkeling van schimmels en ziekten belemmert.

High Performance RO Nexus
Van der Ende Groep werkt aan een nieuwe omgekeerde osmose-installatie: de High Performance RO. De techniek produceert tot wel 95% schoon water mede dankzij artificial intelligence. De RO is voorzien van e-Meta Intelligentie: speciale sensoren verzamelen data, analyseren dat en passen die kennis toe om optimale beslissingen te kunnen nemen. Met andere woorden: de techniek is zelflerend. 

e-Gro
Met het e-Gro softwareplatform wordt de beschikbare data in de kas inzichtelijk bij elkaar gebracht en wordt een compleet en helder beeld gegeven van wat er gebeurt met de wortelzone, het gewas, het klimaat, en productie. Zo heeft een teler meer controle én kan hij sneller gefundeerde beslissingen nemen om de teeltstrategie te optimaliseren en de opbrengsten te verhogen. Met e-Gro zet Grodan in op een verdere verduurzaming van het teeltproces, en wel via data gedreven Precision Growing.

Alle inzendingen voor de Innovation Awards maken deel uit van de GreenTech Innovation Route. De nominaties voor de Innovation Awards worden in het InnovationLAB uitgelicht.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Blog: Haast u langzaam

Een weblog van Jolanda Heistek. Zij is programmamanager bij Greenport West-Holland. Jolanda schrijft deze...