Extreem weer niet alleen door klimaatopwarming

Extreem weer niet alleen door klimaatopwarming

Onderzoek van Karin van der Wiel van het KNMI en Richard Bintanja van de Rijksuniversiteit Groningen toont aan dat de verandering in maandelijkse hitte-extremen voornamelijk veroorzaakt wordt door de gemiddelde opwarming van het klimaat. Veranderingen in maandelijkse neerslag-extremen zijn echter voor een groot deel gerelateerd aan trends in de variabiliteit van het weer, de mate waarin het weer fluctueert.

Om veranderingen in extreem weer te begrijpen zijn 2 aspecten van het klimaat van belang: het gemiddelde weer en de variabiliteit van het weer. Beide aspecten veranderen door klimaatverandering, al kunnen daar verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen. Deze verschillende mechanismen zorgen ervoor dat het klimaatgemiddelde en de variabiliteit los van elkaar en op verschillende manieren kunnen veranderen. De invloed van zulke veranderingen op bijvoorbeeld weersextremen kunnen verschillend zijn, en soms werken beide effecten elkaar

Bintanja en Van der Wiel hebben een uitbreiding van de veelgebruikte 'Probability Ratio' ontwikkeld, een maat die aangeeft in hoeverre de kans op weersextremen toeneemt of afneemt door klimaatverandering. Deze uitbreiding maakt het mogelijk om het effect van klimaatverandering op extremen te splitsen in een deel veroorzaakt door de verandering van het gemiddelde klimaat en een deel veroorzaakt door de verandering van klimaatvariabiliteit.

Lees hier verder

Bron: AgriHolland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v