Europese subsidie ondanks uitbuiting werknemers

10-07-2018    09:52   |    Goedemorgen

Er worden miljoenen euro’s subsidie uitgedeeld aan land- en tuinbouwbedrijven die zich schuldig maken aan uitbuiting van werknemers. Die euro’s komen van de Europese Unie. Dat blijkt uit een onderzoek van de Duitse publieke omroep Bayerische Rundfunk (BR). Volgens BR ontvangen fruit- en groenteteeltbedrijven in Spanje en Italië subsidies, hoewel ze eigenlijk hun werknemers uitbuiten.

Zo kreeg een groenteproducent in de Spaanse provincie Almeria de afgelopen drie jaar 3,4 miljoen euro subsidie, ondanks de overtredingen op het gebied van loonvoorschriften en wettelijke maatregelen ter bescherming van de werknemer. Hulpkrachten bij de oogst klagen over te lage lonen en het inzetten van giftige sproeimiddelen zonder beschermende kleding. Terwijl je eigenlijk bij dit werk beschermde pakken voor het hele lichaam én een speciale cursus voor het sproeien wettelijk zijn voorgeschreven. Er zijn talrijke klachten tegen de producent van biologische tomaten. Het Spaanse bedrijf levert ook aan Duitse supermarkten en discounters.

Maar het is niet alleen dit bedrijf, er zijn meer land- en tuinbouw uit de regio Almeria die zich niet aan de loon- en arbeidsvoorschriften houden en desondanks miljoenen euro's aan subsidie incasseren.

De EU geeft jaarlijks in totaal 58 miljard euro aan subsidie uit voor de landbouw. Daarvan gaat circa 70 procent direct naar de land- en tuinbouwers. Bij het verstrekken van het geld spelen sociale standaards zoals arbeidsrecht en minimumloon geen rol.

Afgevaardigden van het Europese Parlement hebben scherpe kritiek geuit. De EU-commissie moet deze verstrekkingspraktijk snel veranderen en de uitbetaling van EU-geld in landen als Italië en Spanje sterker controleren.

Tienduizenden migranten en vluchtelingen zoeken werk in de land- en tuinbouw in Spanje en Italië. Door de stijgende aantallen wordt de concurrentiedruk groter. Veel landbouwers en grondeigenaren buiten deze nood van de werkzoekenden gewetenloos uit. In het Spaanse Almeria, wereldwijd het grootste fruit- en groenteteeltgebied met kassen, verdienen veel hulpkrachten slechts 25 euro per dag, hoewel het cao-loon circa 47 euro voorschrijft. Vakbonden en vluchtelingenorganisaties spreken van 'moderne slavernij'. Duizenden landarbeiders kunnen zich geen woning permitteren. Ze wonen in hutten die ze uit vuilnis zelf hebben gebouwd, zonder water en stroom.

Producten uit Spanje worden in de supermarkten van Edeka, Rewe, Real, Penny en Lidl gevonden. Boeren uit Almeria beklagen: de Duitse handelaren zorgen voor een grote prijsdruk. Volgens de hulporganisatie Oxfam wordt de kostendruk onverbiddelijk doorgegeven aan de landarbeiders en is een hoofdoorzaak voor de uitbuiting van de arbeiders.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Kansen in Canada

Innovatie tuinbouwondernemers die meer willen weten over de ontwikkeling van de Canadese iHort HUB, zijn uitgenodigd voor een bijeenkomst op...