'EU-regels ondermijnen weerbare teelten'

23-06-2022    09:11   |    Glastuinbouw Nederland

De nieuwe gewasbeschermingsmiddelenverordening (SUR) van de Europese Commissie draagt niet bij aan verduurzaming van de glastuinbouw. De SUR heeft enkel tot doel het gebruik van chemische gewasbescherming te halveren. Zonder concreet handelingsperspectief voor telers, zo meent Glastuinbouw Nederland.

Het gisteren gepubliceerde wetsvoorstel grijpt daarmee hard in op bedrijfsniveau, zo concludeert Glastuinbouw Nederland. Vergroening moet niet gaan over absolute kilogramreductie maar de transitie naar een lagere milieu-impact verder stimuleren.

Volgens de voorgestelde EU-verordening moet het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen in de EU tegen 2030 worden gehalveerd. Dit doel was eerder al vastgelegd in de Europese Green Deal. Deze vermindering is echter alleen mogelijk als er genoeg laagrisico-, biologische en technische alternatieven zijn. Deze middelen zijn echter nog vaak onvoldoende beschikbaar. Het is daarom van groot belang dat de beschikbaarheid over groene alternatieven in Europa wordt versneld. Ook moeten moderne veredelingstechnieken als CRISPR-Cas snel worden toegestaan. Alleen dan beschikken telers over voldoende tools om Integrated Pest Management (IPM) nader te implementeren. De aandacht voor IPM schiet daarmee in de SUR nog tekort. De strikte focus op reductiedoelen zal daarom niet leiden tot weerbare teelten. Glastuinbouw Nederland roept dan ook op het Uitvoeringsprogramma Gewasbescherming 2030 te blijven zien als invulling van de SUR.

Lees hier verder en bekijk een video waarin Wouter van den Bosch van Bosch Growers zijn visie geeft op de ontwikkelingen op gebied van plantgezondheid.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Luister terug: HeroFestival

Vorige week vond het HeroFestival plaats op een bijzondere locatie in Purmerend. Paprika Tasty Radio was erbij...

Support van Caroline

Caronline van der Plas van de BBB laat boeren op Instagram weten achter hen te staan in de strijd voor...