Blog: Een lange vakantie door AI

13-09-2019    10:01   |    Sjaak Bakker

Een weblog van Sjaak Bakker, Managing Director Growing Solutions bij Ridder. Bakker schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Je kunt er niet meer omheen. De wereld, wij allemaal dus, staan aan de vooravond van een revolutie die met toepassing van AI ongekende verandering zal brengen. Dat het ons bezighoudt bewijst de 426 miljoen hits die google op deze zoekterm in 0,51 sec. op je scherm tovert.

Voor degene die nog onder een steen leven. “Artificial Intelligence (AI), of Kunstmatige Intelligentie (KI), is alle intelligentie die niet biologisch is. Bij AI leren machines acties en beslissingen van mensen te kopiëren. Ze redeneren logisch, begrijpen taal en leren van fouten. AI is gebaseerd op machine learning-technologie: computers die complexe algoritmes toepassen met zelflerend vermogen.”

De eerste zichtbare voorbeelden kwamen al in 1997 van IBM die met de schaakcomputer Deep Blue een wedstrijd tegen wereldkampioen Kasparov wist te winnen. In 2016 gaf Google haar visitekaartje af aan de Zuid Koreaanse Lee Sedol, winnaar van 18 wereldtitels in het bordspel GO. En recent publiceerde onderzoekers van de Carnegie Mellon-universiteit in het Amerikaanse Pittsburgh dat zij software hebben ontwikkeld die in de pokervariant Texas Hold 'em beter presteerde dan vijf professionals aan dezelfde tafel. Dus winnen door extra hard te trainen en talent alleen gaat je in de toekomst niet meer helpen de beste te zijn.  

Kunstmatige intelligentie zou er volgens Alibaba-oprichter Jack Ma wel eens voor kunnen zorgen dat we in de toekomst met 3 dagen van 4 uur per week ons werk kunnen doen. Dit lijkt mij wel wat. Maar toen de vorig jaar overleden wetenschapper Stephen Hawking waarschuwde dat de technologie weleens tot het einde van de mensheid kan leiden, werd ik minder enthousiast.

We zullen deze revolutie daarom moeten beheersen want al is het maar 3 dagen, wie wil er voor een computer werken? Andersom wijst onderzoek uit dat inmiddels 63% van de mens de Chatbot accepteert als “gesprekspartner” bij klantenservice. Gelukkig wil de computer (nog) wel voor ons werken.

Dat we, niet van echt te onderscheiden, door AI gegenereerde ‘fake news’ berichten onze samenleving laten ontwrichten is dus onze eigen verantwoordelijkheid. Nu Nederland het ECP platform voor de informatiesamenleving heeft ingezet om erop toe te zien dat AI verantwoord wordt ingezet, zal de killer robot onze deur wel voorbij gaan.
 
Toen vorig jaar de politiek de universiteiten opriep de deuren wijd open te zetten voor studenten die zich willen ontwikkelen op dit terrein, werd pijnlijk duidelijk dat we er nog niet klaar voor zijn. De interesse is er wel maar door strenge selectie en het ontbreken van goede docenten starten slechts een handjevol studenten de opleiding in de kunstmatige intelligentie. Dit wordt dus een uitdaging want we hebben m.i. experts nodig die op verantwoorde wijze onze lange vakanties gaat organiseren.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Luister terug: HeroFestival

Vorige week vond het HeroFestival plaats op een bijzondere locatie in Purmerend. Paprika Tasty Radio was erbij...

Support van Caroline

Caronline van der Plas van de BBB laat boeren op Instagram weten achter hen te staan in de strijd voor...