Doorbraak Biobest in aanpak tomatengalmijt

22-09-2021    10:14   |    Goedemorgen

ACTUEEL HORTI THEMA - Biobest heeft een doorbraak gerealiseerd in de tomatenteelt. Het bedrijf heeft een nieuw insect gevonden dat effectief is tegen tomatengalmijt. In de Demokwekerij wordt het insect momenteel getest en verschillende telers zijn inmiddels ingelicht over het product.

Dat gaf Marvin Koot, specialist gewasbescherming bij Biobest, vanochtend aan op Paprika Tasty Radio. Volgens Koot zijn telers blij met het nieuwe wapen. "De reactie van veel telers is: 'Eindelijk hebben iets om naar uit te kijken.' In de tomatenteelt worden al heel lang dezelfde oplossingen toegepast, dus is het best bijzonder als er dan een nieuw beestje wordt geïntroduceerd dat ook echt effectief is", aldus Koot.

Er wordt volgens Koot al enkele jaren gewerkt aan de ontwikkeling en introductie van het insect. "Het laat zien hoe lang het duurt voordat alles is geoptimaliseerd. Er is heel veel onderzoek nodig voordat je een nieuw product op de markt kunt brengen. Het is heel gaaf dat dit is gelukt, zeker voor ons onderzoeksteam dat hier heel veel werkt aan heeft gehad."

Het nieuwe insect moet de inzet van zwavel vervangen en kan preventief worden ingezet om de ontwikkeling van galmijt tegen te gaan. Daarnaast heeft het een positieve werking op meeldauw, zo gaf Koot aan. Hoe het insect wordt uitgezet, moet nog duidelijk worden. Maar Koot hoopt dat het nieuwe product volgend jaar in de praktijk bij telers kan worden aangeboden.

Heb je het gesprek met Biobest op Paprika Tasty Radio gemist? Luister het dan hier terug.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws