Desinfectie van handen en schoenen

29-05-2019    09:10   |    Goedemorgen

Een belangrijk aandachtspunt om ziekten en plagen te voorkomen op het bedrijf is desinfectie van handen en schoenen. Je kunt immers geen risico nemen als het gaat om hygiëne. Schenk dus extra aandacht aan persoonlijke hygiëne van medewerkers en bezoekers.

HortiHygienzis een alles-in-een hygiëneconcept van Royal Brinkman en omvat ook persoonlijke hygiëne. Het belang van goede reiniging en desinfectie wordt steeds meer ingezien. Met name handendesinfectie verdient extra aandacht. Via de handen worden namelijk gemakkelijk ziekten verspreid, ook buiten de tuinbouw. 

Met of zonder water
Handendesinfectie richt zich op twee groepen: de eigen medewerkers van het bedrijf en bezoekers, met name diegene die van het ene bedrijf naar het andere gaan en op die manier ziekten kunnen overbrengen.
Om zo effectief mogelijk de handen te reinigen en te desinfecteren, zijn er twee stappen. De eerste stap is om handen te wassen met water en een desinfecterende zeep. De tweede stap is het desinfecteren van de handen met een middel waarvoor er geen water nodig is. Om er zeker van te zijn dat deze laatste stap wordt uitgevoerd door het personeel en bezoekers kan er gekozen worden om handendesinfectie te integreren bij de ingang, waarin handen en schoenen tegelijkertijd worden gereinigd en ontsmet.

Eerst reinigen, dan desinfecteren
Om de handen goed te kunnen desinfecteren, is het belangrijk dat je ze eerst reinigt. Met handzeep verwijder je de vuil- en vetlaag van de handen, zodat het desinfectiemiddel vervolgens zijn werk kan doen. Zo’n middel verwijdert geen vuil, waardoor alleen desinfecteren weinig effect heeft. 

Schoenen
Natuurlijk is het ook goed om aandacht te schenken aan de schoenen, vooral schoenen die je ook buiten draagt. Ook hier geldt: voor een goede desinfectie is het belangrijk om de zolen eerst te reinigen. In een hygiënestation worden met de borstels het vuil van de schoenen verwijderd en gereinigd. Daarna kun je ontsmetten. Dat kan ook met een ontsmettingsmat.  

Meer informatie
Voor meer informatie over persoonlijke hygiëne of HortiHygienz, lees dan hier verder.  


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws