Consument kiest vooral gemak in vers groenten

09-01-2019    16:27   |    Goedemorgen

Kan het makkelijk? Nederlandse consumenten kochten in 2018 acht procent meer voorbewerkte groenten en aten meer verse groenten buitenshuis. En steeds meer Nederlanders kopen weleens maaltijd- of soeppakketten. Ook horeca en catering gaan voor gemak. Dat laat het GroentenFruit Huis weten.

De inkoop van groentemixen steeg in de foodservice met 36 procent. Ook hier geldt: maak de gezonde keuze, maar mensen kiezen dan wel de gemakkelijke keuze.

Minder verspilling
In volume steeg de aankoop van verse groenten in horeca en catering met zeven procent. Dit is een afvlakking na forse volumegroei in voorgaande jaren. Daarbij kiest de horeca steeds luxere producten zoals premium soorten en voorgesneden mixen. De verklaring wordt gezocht in de steeds grotere druk op chefkoks om origineel te zijn met menu’s zonder al te veel extra arbeid. Daarbij wordt ook gekeken naar goede portionering en minder verspilling. De vraag naar blauwe bessen en frambozen blijft groeien, daarnaast verrast de horeca hun gasten steeds vaker met mango. 
De groente- en fruitsector besteedt veel aandacht aan een duidelijke herkomst van producten en de wijze waarop producten worden geproduceerd. Met oog voor duurzame productie en handel en voedselveiligheid en eerlijke arbeidsomstandigheden. 

Meer besteed aan groenten en fruit
De consument gaf 5 procent meer uit aan verse groenten en fruit voor thuisgebruik. In volume steeg de verkoop van verse groenten iets, waar de aankoop van fruit daalde. Omdat de gemiddelde prijs voor een kilo vers fruit wel 10 procent hoger lag, stegen de uitgaven aan fruit met 6 procent. De warme zomer had een positief effect op de verkoop van saladegroenten als komkommer, tomaat en paprika.
De groente- en fruitsector vreest dat de btw-verhoging op groenten en fruit een nadelig effect heeft op de verkoop, met name bij consumenten met een kleinere beurs. 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

VIDEO: Naar Duitsland

De FlowerTrials zijn sinds dinsdag in volle gang. Op TuinbouwTV wordt de hele week verslag gedaan van het internationale sierteeltevent....

Blog: Zet uw sores om in succes!

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs. Flinterman...

Hermadix houdt van Oranje

Je zou het haast vergeten door alle events van deze week, maar ondertussen is het WK Voetbal voor vrouwen in volle gang. Vanuit de tuinbouw...