Codema innoveert met mobiel gotensysteem

22-08-2019    10:19   |    Goedemorgen

De groeiende vraag naar voedsel en veranderingen in de productie vormen een grote uitdaging. Codema heeft de kennis én tientallen jaren ervaring in de tuinbouw en biedt producenten innovatieve oplossingen. Roeland van Dijk, Accountmanager Teeltsystemen bij Codema, bespreekt de potentie van een mobiel gotensysteem dat besparingen op water en arbeid levert, zorgt voor efficiënt ruimtegebruik en ook nog eens gunstig is voor het milieu.

Roeland van Dijk is opgegroeid in de kassen. Hij is als stagiair begonnen bij Codema en hij ging 25 jaar geleden als monteur bij Codema aan de slag. Met zijn kennis van logistieke systemen en ervaring met Codema’s logistieke toepassingen bij klanten is hij inmiddels de expert in logistieke oplossingen.
“Wat ik heel leuk vind is het contact met de markt, onze klanten. Kijken met welke innovaties wij als Codema antwoorden kunnen bieden op de vragen van onze klanten. Ik zie de kansen die onze innovaties bieden en denk met de klant mee over hoe we die innovaties het beste voor ze in kunnen zetten.”

Steeds meer specialistische vragen
Voor de sierteelt levert Codema al jaren meerlaagse containersystemen. Steeds vaker kreeg Codema vanuit die kennis en expertise specialistische vragen van voedselkwekers. Om aan deze vraag te voldoen heeft Codema een mobiel gotensysteem doorontwikkeld. In dit systeem staan bij het planten de goten tegen elkaar en wordt tijdens de groeifase de afstand tussen de goten automatisch vergroot. Zo krijgt iedere plant de optimale ruimte om te groeien en wordt het totale teeltgebied zo efficiënt mogelijk gebruikt.

"Codema heeft de verschillende disciplines in huis waardoor we het complete systeem kunnen bouwen’’, legt Roeland uit. "Onze software, die specifiek voor de tuinbouwbranche is ontwikkeld, plant het ruimtegebruik in de kas, zodat de teler de ruimte optimaal kan benutten. Het geeft een totaaloverzicht van de aanwezige teelt in de kas en de teeltfase van elk plantje. Ook kan onze software alle verplaatsingen van containers of trays met jongplanten in de kas optimaliseren. Het is vrijwel uniek dat het gehele proces van zaadje tot oogstbaar product kan worden geautomatiseerd.’’

“Een mobiel gotensysteem biedt een logistieke oplossing voor de gewassen waar na het planten geen handelingen meer voor nodig zijn, zoals voor sla en kruiden. Door het gebruik van ‘nutrient film techniques’ krijgen de planten daarnaast precies genoeg water en meststoffen. Een pomp zorgt ervoor dat het met voedingsstoffen verrijkte water door het wortelsysteem van de plant circuleert. Na filtratie en herdosering van voedingsstoffen wordt al het drainwater hergebruikt. Dit zorgt voor een volledige waterrecirculatie. Het systeem resulteert in een minimaal gebruik van water en meststoffen en er komt niets in het milieu terecht dat er niet thuishoort.’’

"Naast besparing op water en meststoffen, bespaart dit systeem ook op arbeid. Doordat alle containers of trays met jongplanten zich automatisch door de kas verplaatsen, hoeft er tot het oogstmoment geen werknemer meer aan te pas komen. Er zijn dus minder handmatige handelingen nodig en uiteindelijk bespaart een teler op arbeid.’’

"Codema bouwt niet alleen het volledige systeem, wij verzorgen ook de installatie en het onderhoud. Het voordeel voor de klant is dat alle technische werkzaamheden bij één leverancier liggen en ze één aanspreekpunt hebben.”

Modulair mobiel gotensysteem
De gespecialiseerde kennis van Codema op het gebied van watermanagement, logistiek, klimaatbeheersing, belichting, teeltsystemen, software en engineering wordt gebruikt om het mobiele gotensysteem door te ontwikkelen. Deze innovaties leiden tot een nog hogere efficiëntie en vermindering van watergebruik.

“We zien tegenwoordig dat telers, steeds meer willen variëren in soort sla of kruid, op basis van veranderingen in de marktvraag. We willen onze klanten die variatie en flexibiliteit bieden, zodat zij met een relatief lage investering hetzelfde systeem ook kunnen gebruiken voor een ander soort sla of kruid. We ontwikkelen een zogeheten modulair mobiel gotensysteem, waarbij meer variatie in gewassen mogelijk is. Op dit moment voeren we onder andere een project uit in China, waarbij diverse nieuwe technieken toegepast worden. Ik merk dat er ook veel vraag is naar een modulair mobiel gotensysteem vanuit Europese landen.”


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws