Schade door files groeit

23-11-2016    09:48   |    Nu.nl

De economische schade door een toename van het aantal files is in 2015 gegroeid tot tussen de 857 miljoen en 1,1 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in opdracht van ondernemersverenigingen EVO, Transport en Logistiek Nederland en Fenedex.

In 2014 lag de economische schade door files nog tussen de 655 en 852 miljoen euro. De economische schade door files ligt daardoor nu weer op het niveau van voor 2011.

De organisaties noemen dan ook een hele lijst aan knelpunten die met prioriteit zouden moeten worden opgepakt. De schade voor het vrachtverkeer wordt het meest geleden op de A15 tussen Ridderkerk en Gorinchem. De sterkste stijging vond volgens de verenigingen plaats op de A67 tussen Leenderheid en Zaarderheike.Ook tussen de knooppunten Burgerveen en Prins Clausplein op de A4 en tussen Holendrecht en Oudenrijn op de A2 steeg de schade.

Volgens de organisaties wordt schade geleden door vertraging, maar bijvoorbeeld ook doordat extra materieel moet worden ingezet of omdat er moet worden omgereden. EVO, Fenedex en TLN noemen de cijfers ''alarmerend'' en roepen het kabinet op te investeren in meer en slimmere wegen. De Tweede Kamer debatteert volgende week maandag over de begroting voor infrastructuur.

D66-Kamerlid Salima Belhaj wil de files aanpakken door mensen te laten betalen naar gebruik. "Het is eerlijker om te betalen voor een auto die rijdt dan voor een auto die stilstaat. Het bezit van de auto kan goedkoper worden gemaakt, door bijvoorbeeld de wegenbelasting en de aankoopbelasting te verlagen", stelt ze.

VVD-Kamerlid Barbara Visser wijt de toename van de files aan de aantrekkende economie. "Ik snap de zorgen van de ondernemers. Daarom moeten we blijven investeren in meer en slim asfalt." Volgens Visser wordt een groot deel van de genoemde knelpunten ook al aangepakt komende tijd.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws