Blog: Sta eens wat vaker stil

22-08-2019    10:16   |    Ronald Kloppenburg

Een weblog van Ronald Kloppenburg. Hij is Export Sales Manager bij Luiten Greenhouses. Kloppenburg schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Op het moment dat ik deze blog schrijf is het nog maar heel kortgeleden dat we als tuinbouw Nederland het droevige nieuws hebben mogen vernemen dat een bijzonder mens waarmee ik persoonlijk heb mogen samenwerken, Mario Scherpenzeel, na een zeer kort en heftig ziekbed, niet meer in ons midden is.

Het doet veel met mensen die hem hebben mogen kennen en met hem hebben samengewerkt. Een opgewekte en vrolijke man, altijd klaar staand voor een stukje aandacht voor de medemens en zeer positief in het leven staand. Daarbij een heel gezonde dosis ondeugende humor die je veelal ziet bij de wat jongere mannen. Een echte gezinsman met heel veel zorg en ondersteuning naar zijn vrouw en kinderen. Buiten klantgerichte acties en de ontwikkelingen van en in de markt spraken we veel over de thuissituatie, iets waarin we een her- en erkenning naar elkaar hadden. En dan nu, het leven holt weer door, zelfs zonder Mario.

Toen ik vroeger nog een kleine jongen was overleed mijn oom. Een heel bijzonder en fijn mens verdween uit mijn leven, daarna mijn opa, mijn oma, zoveel anderen. Toen ik wat ouder was, overleed mijn oude buurman en soul mate en de afgelopen jaren zijn er ook veel lieve mensen van deze wereld weggegaan. Soms heel jong, soms heel oud maar altijd vol pijn, verdriet, respect en overdenking.

Natuurlijk, het hoort bij het leven. Al zal ik de waarde ervan wellicht pas begrijpen als mijn eigen einde nabij is. Het klinkt misschien vreemd, maar altijd vraag ik me af wanneer het leven nu eens echt even stil blijft staan, wanneer een naaste of goede bekende van deze wereld wordt weggenomen. We horen het aan, voelen de pijn en onmacht, worden in beslag genomen door alles wat er moet worden geregeld, praten even met elkaar, condoleren, wonen een afscheidsdienst bij, begraven of cremeren en daarna… rennen we weer door in hetzelfde straffe tempo. En helemaal vreemd, vond ik als kleine jongen, hoe kan het zijn dat er wordt doorgewerkt, televisie wordt gekeken, winkels gewoon open zijn, gesproken wordt over heel andere dingen, noem maar op.

In Thailand rouwen mensen een jaar om hun overleden koning, misschien beoordelen wij dat als vreemd en vinden we dat veel te lang duren. Ik vind zelf dat het wel iets heeft, de wereld ligt daar echt een paar dagen stil. Wat zou het mooi zijn als dat vaker zou kunnen. In onze westerse samenleving past het wellicht niet om dit te doen maar toch...

Sta eens wat vaker stil en herdenk het leven met hen tegen wie je nog zoveel had willen vertellen en met wie je nog zoveel had willen delen. Vertel en deel het en hou hen voor altijd in ons midden.


Reacties (1)

Evelien at 23.08.2019

Mooi!

Reageer op dit bericht

Meer nieuws