Blog: 'Samenwerken is geen keuze!'

09-02-2018    09:20   |    Goedemorgen

Een weblog van Ruud van der Vliet, directeur bedrijven bij Rabobank Westland. Deze blog is exclusief geschreven voor Goedemorgen.

Nederland is de grootste exporteur van F&A-producten in de EU en de 2e exporteur (na de USA) van de wereld.  De totale Nederlandse export van F&A in 2017 is volgens CBS maar liefst EUR 101 mld. Waarvan EUR 9,1 mld sierteelt en EUR 6,7 mld groenten. Bijna 80% van onze export blijft overigens binnen de EU. Duitsland is met bijna 25% onze belangrijkste partner, ruim 11% gaat naar België en bijna 10% komt in Groot-Brittannië terecht. Kortom Nederland kan niet zonder de EU. Dit samenwerkingsverband is alleen daarom al van essentieel belang!

Een deel van de producten worden na invoer, en vaak ook bewerking, weer doorgevoerd. De handel in F&A-producten is met de Mainports (Schiphol en Rotterdam) en Duitsland als achterland prima toegankelijk. De meeste exportproducten worden echter door Nederlandse boeren en tuinders heel efficiënt en effectief in ons land geproduceerd. Door schaalvergroting en professionalisering runnen deze (vaak) MKB+ ondernemers hypermoderne productiebedrijven. Van een afstand zijn het feitelijk industriële bedrijven, waarin hoogwaardig en duurzaam voedsel wordt geproduceerd. De decennialange, intensieve samenwerking tussen overheden, opleidingsinstituten en ondernemers hebben deze situatie mede mogelijk gecreëerd. De F&A-sector staat nu weer voor een volgende uitdaging op het gebied van samenwerking.

De macht van de supermarkten moet gebroken worden, heeft EU-baas Juncker diverse malen geroepen. Mededingingsrecht kijkt volgens de landbouwlobby vooral naar een lage c.q. laagste consumentenprijs en veel minder naar duurzaamheid en gezondheid. Dat is onwenselijk. Het krachten- en margespel in de F&A-keten is door de marktmacht van de supermarkten al decennialang oneerlijk verdeeld. De oplossing ligt mijn inziens in een nog intensievere samenwerking in het midden van de keten, zodat een meer gelijkwaardig speelveld ontstaat. Nu zijn het vooral de grootmachten aan het begin (zaadbedrijven/chemiereuzen) en het einde van de keten (retail/supermarkten) die vaak met veel kapitaal (via de beurs en/of private equity) de feitelijke macht en dus marge naar zich toe hebben getrokken. De verdergaande (keten)samenwerking en professionalisering binnen de afzetorganisaties als DOOR en Harvest House zijn dan ook prima ontwikkelingen.

Zijn ze hét antwoord op de ongelijke machts- en margeverdeling? Nee, maar het is wel een serieus begin om tot een gelijkwaardiger speelveld te komen. Samen.


Reacties (1)

Dico Drost at 09.02.2018

Beste Ruud,
Mooi om jou blog te lezen. Juist ik begrijp als geen ander wat je zegt. Al jaren probeer ik veranderingen van de grond te krijg. Kunnen wij samen misschien elkaar misschien helpen?
Mvg,

Dico Drost

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Met Royal van Zanten naar Oeganda

Medewerkers van Royal van Zanten hebben afgelopen week een bezoek gebracht aan de productielocaties in Oeganda. Een aantal Nederlandse en...