Blog: Onder druk wordt alles vloeibaar

15-08-2019    08:40   |    Wouter van Vliet

Een weblog van Wouter van Vliet. Hij is salesmanager tuinbouw bij Van Iperen. Van Vliet schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Tijdens de vakantieperiode is het, mijmerend op een relaxstoel in de schaduw, een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Om jezelf eens een spiegel voor te houden en de successen en verbeterpunten te evalueren. 

Hoe zijn die successen tot stand gekomen en waarom lukte dingen juist niet terwijl ze vooraf zo eenvoudig leken? Het doel was voor iedereen duidelijk, er waren genoeg mensen beschikbaar, de deadlines strak gedefinieerd en onder druk wordt alles vloeibaar, toch?

‘Onder druk wordt alles vloeibaar’ verwijst in de natuurkunde naar het gedrag van stoffen, die bij toename van druk overgaan van gasvormig naar vloeibaar. De stoffen kiezen dan bij het veranderen voor de weg van de minste weerstand. Kiezen wij mensen niet ook vaak de weg van de minste weerstand? En is dat wel goed voor de kwaliteit van de uitkomst van die veranderingen?   

In een organisatie werkt druk soms juist contraproductief, met name in situaties waarin van mensen wordt gevraagd conceptueel en creatief te denken. In het beste geval creëer je volgzaamheid en dienstbaarheid en in het slechtste geval weerstand en onverschilligheid.

Stel jezelf tijdens de vakantie eens de vraag waar jij energie van krijgt en of je voldoende werkplezier hebt. Meestal kosten dingen waar je het minst goed in bent het meeste energie. Stel dat je dat zou kunnen veranderen en je meer tijd kunt creëren om de dingen waar je goed in bent nog verder te ontwikkelen, hoe gaaf is dat! Loslaten is niet voor iedereen even makkelijk. Soms is het beter als je stopt met helpen om mensen zelf aan het denken te zetten.

Het zal altijd een afstemming blijven tussen het zelfstandig oplossen van je knelpunten en het vragen om hulp om die knelpunten op te lossen. En de juiste hoeveelheid druk om je doelstellingen te realiseren binnen een bepaalde tijd.

Want die druk bepaal je grotendeels zelf…
Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws