Blog: Green? Deal!

23-01-2020    10:12   |    Peter Smulders

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Peter is mede-eigenaar van Free Launch. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

Vanochtend hoorde ik in de auto een interview met onze Landbouwminister Carola Schouten. Zij was op de Gruhne Woche.

Aanleiding om met haar te spreken was het feit dat de export van  landbouwproducten weer recordhoogte had bereikt. De verslaggever vroeg haar wat dit feit betekende voor het beleid met betrekking tot  de vermindering van o.a. de veestapel. En of het niet verstandig was om de prijs van de landbouwproducten te verhogen zodat de nodige milieumaatregelen voor landbouwproducenten financieel haalbaar zouden worden.

Onze minister was, als je door de gebruikelijke “ik praat veel maar ik wil eigenlijk niets zeggen”-teksten heen luisterde opvallend duidelijk.
1. “Onze producten duurder maken om milieumaatregelen te financieren zal nooit eenzijdig vanuit Nederland kunnen gebeuren.”
2. “Afspraken op Europees niveau, daar ga ik me niet aan wagen, want dat redden we niet” 3. “Zélfs niet binnen de Green Deal die Europees commissaris Frans Timmermans momenteel uitwerkt”

Samengevat: Van zowel de Nederlandse overheid als Europa hoef je geen milieubeleid te verwachten dat ingrijpt in de marktordening.

Waar kunnen we dán aankloppen om marge te creëren, zodat we investeringen kunnen doen in milieumaatregelen.

Ik zou er voor willen pleiten om deze discussie aan te gaan met onze afnemers. Rechtstreeks overleg met de retail bedrijven om samen met hen “deals” (Green Deals zo u wilt) te maken. Waarbij wij, als producenten, een eerlijker prijs krijgen voor een product. Maar waar de retailers nóg beter mee kunnen scoren. We helpen ze daarbij.  Kortom. Een win/win creëren die het mogelijk maakt om ons, als producenten de ruimte te bieden om de milieu-investeringen mogelijk te maken. Maar die ook voor de retailers meerwaarde heeft.
Ik weet het. Dit idee zal veel “ja, maar…..” oproepen. Maar van de overheid hoeven wij, behoudens wat beperkte steunmaatregelen hier en daar, niet veel te verwachten. We zullen het zélf moeten doen. En, zoals een oud (en wijs) familielid ooit tegen mij zei: “Als je in de kamer blijft zitten gaat er nooit een deur open”.

Aan de slag dus!

“Green?  Dan maken wij een Deal!        
 
 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Instagram: Mooi

Leliekweker Paul Sonneveld hoopt dat iedereen zich vandaag mooi voelt, zegt hij op Instagram. Met zo'n fraai...