Blog: Duurzaamheid doe je stap voor stap

23-09-2020    10:08   |    Bart Sosef

Een weblog van Bart Sosef. Hij is directeur van gewasbeschermingsspecialist Biobest Nederland. Bart schrijft de weblog exclusief voor Goedemorgen.

Op donderdag 17 september j.l. vond het duurzaamheidsevent plaats, georganiseerd door de gemeente Westland, met medewerking van Capturam (Westland energie) en VNO-NCW. Sprekers waren o.a. wethouder Pieter Varekamp van de gemeente en J.P. Balkenende, oud premier en trekker van de Dutch Sustainable Growth Coalition waarin 8 grote Nederlande multinationals zich gezamenlijk inzetten voor duurzame groei. Een mooi decor op 1,5 mtr afstand in de Kiem in ’s-Gravenzande om over duurzaamheid visie en de vertaling daarvan in de lokale politiek voorgeschoteld te krijgen. Duidelijk werd dat het niet meevalt om de urgentie die je kunt afleiden uit het smelten van de permafrost en het adpoteren van doelen uit de menukaart van de SDG’s (Social development Goals) te vertalen naar initiatieven op lokaal niveau.

In een dichtbebouwd gebied als Westland loop je dan al snel aan tegen de publieke opinie die o.m. wars is van energie uit wind en waar lokale partijen ervoor pleiten om de verplichting om gasloos nieuw te bouwen los te laten. Het is natuurlijk een kwestie van defintie, maar zo wordt wel een instrument weggenomen om het hogere doel van de gemeente te realiseren, namelijk; de status van duurzaamste glastuinbouwgemeente van Nederland. Met als argument dat aardgas best duurzaam kan zijn en gasloos dus vooral een gevolg van “ideologie “.  Aan ambitie geen gebrek, maar in de uitvoering kan de route nog weleens hobbelig zijn en dan druk ik me nog voorzichtig uit.

Een ondernemer zit daar niet op te wachten. Die wil een helder en duidelijk toekomstbeeld om zijn beslissingen op te baseren. Om de vertaalslag naar de praktijk van duurzaamheid voor het bedrijfsleven te maken is er daarom op 10 oktober, tijdens de “Dag van de Duurzaamheid”, een mogelijkheid voor ondernemers om de toepassing richting duurzame of zelfs energieproducerende gebouwen in levende lijve  te kunnen aanschouwen. Hoofdgerechten op de menukaart; Bedrijfsbezoeken bij VB-Projects en het nieuwe pand van DOOR op Coldenhove. Tuinbouwgerelateerde innovaties zijn dus een duidelijk ingredient in de mix van oplossingen voor het bedrijfsleven. Interesse? Google op “duurzaamheid” & “VNO-NCW Westland-Delfland” en je kunt er inspiratie op doen om met kleine of juist grote stappen vooruitgang te boeken!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Twitter: Perfecte Chrysant

Gisteren is de nieuwe teelt gestart voor het project 'Met LED naar een Perfecte Chrysant', laat Delphy op...