Blog: Consortia-denken in de F&A

19-10-2018    16:27   |    Goedemorgen

Een weblog van Ruud van der Vliet, directeur bedrijven bij Rabobank Westland. Deze blog is exclusief geschreven voor Goedemorgen.

De wereldbevolking groeit in een snel tempo van zeven miljard naar tien miljard in 2050 en de urbanisatie veroorzaakt in een nog sneller tempo een groot aantal megacities. Steden met tenminste tien miljoen inwoners, die een leefbare woonomgeving nodig hebben en die duurzaam gevoed moeten worden.

Voor beide vraagstukken kunnen we vanuit Nederland een efficiënte en effectieve bijdrage leveren. De vraag is alleen hoe? Hoe kunnen we dat het meest efficiënt en effectief doen? We hebben alle relevante kennis en ervaring, zeker op het gebied van voedingstuinbouw, maar ook met betrekking tot buitenbeplanting en sierteeltproducten.

Feitelijk zijn wij toonaangevend in de wereld, maar benutten wij die positie lang niet altijd. Een initiatief als Dutch Greenhouse Delta (kortweg DGD) is prima in staat om echt als collectief, proactief, overal op de wereld oplossingen te bieden voor megacities. Liefst voordat ze er zijn. En als Nederland moeten we onderscheidend zijn met geïntegreerde management- en besturingssystemen, waar LetsGrow.com een mooi voorbeeld van is.

Een initiatief als Autonomousgreenhouses.com van WUR en Tencent zet mij dan ook tot nadenken. Aan deze door de Chinese Tech gigant Tencent gesponsorde challenge doet uiteindelijk maar één Nederlands team mee, naast vier buitenlandse teams waar onder andere Microsoft, NXP, respectievelijk Tencent bij betrokken zijn.

Duurzame voedselproductie krijgt ook steeds meer aandacht uit andere sectoren. Reden te meer om samen onze voorsprong te versterken en liefst uit te bouwen. DGD kan in een ideale wereld niet alleen voor bedekte teeltenzorgen, met de noodzakelijke infrastructuur en automatisering, maar ook voor water- en energievoorziening, management en besturing in brede zin,verwerking, verpakking en distributie van producten. En waar nodig met (export- of project-) financiering, overheidsgaranties en productiegaranties voor langere termijn. Een echte totaaloplossing!

In zo’n ideale wereld leven we nog niet, maar we kunnen veel leren van bijvoorbeeld de internationaal opererende weg- en waterbouw. Deze sector is al jaren gewend in consortia de wereld over te trekken en totaaloplossingen aan te bieden. De Nederlandse baggerbedrijven kunnen ons voorbeeld zijn. Met DGD zijn we volgens mij in staat om een duurzame en ideale voedselvoorziening te creëren. Samen!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

VIDEO: Naar Duitsland

De FlowerTrials zijn sinds dinsdag in volle gang. Op TuinbouwTV wordt de hele week verslag gedaan van het internationale sierteeltevent....

Blog: Zet uw sores om in succes!

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs. Flinterman...

Hermadix houdt van Oranje

Je zou het haast vergeten door alle events van deze week, maar ondertussen is het WK Voetbal voor vrouwen in volle gang. Vanuit de tuinbouw...