Blog: Angst is een slechte raadgever

15-04-2019    08:17   |    Goedemorgen

Een weblog van Wouter van Vliet. Hij is salesmanager tuinbouw bij Van Iperen. Van Vliet schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Een goede voorbereiding is het halve werk, dat weet iedereen. Maar om goed te presteren is mentale weerbaarheid ook van groot belang. Kijk maar naar de topsport. Als je successen wilt behalen, moet je doorbijten om dat voor elkaar te krijgen en niet bang zijn voor de pijn. Angst is dan een slechte raadgever.

Dat blijkt ook in het dagelijks leven. Mijn dochter van 4 jaar kwam laatst huilend naar me toe, nadat zij tijdens het spelen met een vriendinnetje was gevallen. Haar knie was kapot, ze had pijn en hoopte dat papa een oplossing zou hebben. Ze wist dat de zalf voor haar knie eerst zou prikken voordat het haar wond zou genezen, maar liet het toch toe. Ze liet haar keuze niet regeren door angst, maar door vertrouwen.

Hoe zit dat met de keuzes die we maken in de tuinbouw? Vanuit welke drijfveren worden die gemaakt? Bedrijven worden groter en groter, de professionalisering van ondernemingen neemt toe en samenwerkingsvormen nemen vastere vormen aan. Zoals ik in mijn eerste blog beschreef, zien we deze ontwikkelingen in de keten al een aantal jaren en zal dit de komende jaren nog wel zo blijven.

De vraag die we onszelf moeten stellen is: wordt de echte pijn wel genomen of maken we keuzes uit angst? Is de samenwerking gestoeld op gezonde fundamenten of wordt de keuze puur gemaakt om de omzet op korte termijn veilig te stellen. Stellen we onszelf genoeg de kritische vragen van Simon Sinek: waarom bestaat je organisatie, waarom doe je ertoe voor anderen? Winst is dan geen goed antwoord, slechts een resultaat. Het ‘waarom’ gaat over je visie en je drijfveren.

De middelen die ingezet worden binnen de diverse teelten op het gebied van meststoffen, gewasbescherming (chemisch en biologisch), waterkwaliteit en verpakkingen leveren natuurlijk omzet op voor Van Iperen. Wat ons betreft is dat echter een middel om het doel van langdurige samenwerking te bereiken. Technische verdieping zoeken voor knelpunten in teelten, dat is wat we nastreven. Dát is ons waarom!

Die knelpunten in de diverse teelten onderzoeken we als groeispecialist al heel lang. Bovendien is er deze maand een onderzoekster gestart in ons tuinbouwteam. Zij gaat zich richten op kortlopend, praktisch onderzoek in samenwerking met onze klanten en knelpunten in de teelt opsporen. Doel is om gezamenlijk oplossingen te vinden voor het voorkomen en genezen van ziekten en plagen.

Een spannende stap, maar zonder doorbijten boeken we geen nieuwe successen. Angst is een slechte raadgever, vertrouwen een hele goede. We zoeken graag de verbinding om samen te werken en te innoveren.

Laten we de handschoen samen oppakken, met beide benen op uw grond!


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws