'Biofilm is bron van verstoppingen en infecties'

12-07-2019    10:41   |    Glastuinbouwwaterproof

Het belang van het bestrijding van biofilm in de watersystemen op tuinbouwbedrijven wordt onderschat. Dat zegt Intracare, dat producten ontwikkelde om biofilm aan te pakken.

Door biofilm niet of niet op de goede manier te bestrijden, kunnen diverse risico’s en problemen ontstaan, zoals verstopte druppelaars, een verhoogde kans op bacterie- en schimmelziekten, crazy roots en een zuurstofarm wortelmilieu. “Biofilm is een sluipende bron van ellende en verdient structureel aandacht”, benadrukt technical Sales Manager Harm Vogels op Glastuinbouwwaterproof.nl. 
Liever geen chloor
In het verleden werd biofilm in leidingsystemen hoofdzakelijk bestreden door chloor aan het gietwater toe te voegen. Veel telers zijn daar inmiddels van afgestapt, omdat er aan dit middel ook nadelen kleven. Zo kan chloor de levensduur van sommige componenten in druppelsystemen aanzienlijk bekorten en kan toepassing in teelten van groenten en zachtfruit leiden tot ongewenst hoge concentraties van chloriet.

“De laatste jaren zie je een duidelijke tendens om over te stappen op waterstofperoxide, dat deze nadelen niet heeft”, aldus Vogels. “Ook deze stof werkt zeer goed tegen biofilms en bacteriën en schimmels die risico’s vormen voor het gewas.” Regulatory Affairs Manager Carly Vulders vult aan: “Uit Amerikaans onderzoek is onlangs gebleken dat veel virussen in biofilms kunnen overleven  én muteren. Gezien de groeiende virusproblematiek in de glastuinbouw kan dat een extra reden zijn om watersystemen structureel schoon te houden.”

Lees het volledige bericht op www.glastuinbouwwaterproof.nl 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Blog: Haast u langzaam

Een weblog van Jolanda Heistek. Zij is programmamanager bij Greenport West-Holland. Jolanda schrijft deze...