Bayer in beroep tegen miljoenenclaim

21-09-2018    09:34   |    Goedemorgen

In de lijn der verwachtingen geeft Bayer aan dat het in beroep gaat tegen de uitspraak van de Amerikaanse rechter tegen het bedrijf Monsanto, dat 290 miljoen dollar moet betalen aan een tuinman met terminale kanker.

Doordat Bayer drie maanden geleden Monsanto overnam, ligt de claim nu bij het Duitse concern. Een jury besloot dat het aantoonbaar was dat de tuinman zijn kanker te danken heeft aan het gebruik van Roundup, een onkruidbestrijdingsmiddel van Monsanto. Bayer heeft het verzoek ingediend bij een Californische rechtbank om het juryoordeel te negeren, de boete te verlagen of de rechtszaak over te doen.

De jury-uitspraak kwam onder ander tot stand door interne Monsanto-documenten, op basis waarvan de jury oordeelde dat het bedrijf kwaadwillig was en al decennia op de hoogte was dat Roundup mogelijk kankerverwekkend kon zijn. Volgens de advocaten van Bayer -en ook diverse andere experts op het gebied van onkruidbestemming, zoals Maarten Keulemans van de Volkskrant- is er onvoldoende bewijs dat dat Roundup en kanker een oorzakelijk verband hebben. 

Eerder liet CEO Werner Baumann al weten dat hij vertrouwen had in een goede afloop van de zaak. In veertig jaar gebruik van Roundup, samen met enorm veel wetenschappelijke analyses en data, is aangetoond dat het gebruik van glyfosaat veilig is en geen kanker veroorzaakt.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws