Bacteriën opsporen met slimme biosensoren

22-01-2021    10:36   |    Goedemorgen

ACTUEEL HORTI THEMA - Hoe voorkom je in de toekomst dat producten uit de schappen worden gehaald omdat ze besmet zijn met bacteriën? Met een biosensor. Hiermee kunnen voedingsproducten op een goedkope en snelle manier al tijdens het productieproces getest worden op mogelijke bacteriële verontreinigingen. In het innovatieproject agrEUfood werken Nederlandse en Belgische onderzoekers samen aan de ontwikkeling van dergelijke sensoren.

Voedselveiligheid is een hot item en ligt altijd onder een vergrootglas. Niets is zo gevoelig als ons
dagelijks eten. Alle reden dus om risico’s te minimaliseren en mogelijke verontreinigingen in voedsel
zo snel mogelijk op te sporen. Bedrijven in de voedselverwerkende industrie sturen nu op gezette
tijden monsters op naar gespecialiseerde laboratoria. Met deze methode kan het tot een week
duren om tot een definitieve analyse te komen. Het is dan ook niet uitgesloten dat bepaalde
verontreinigingen niet op tijd worden opgespoord waardoor het risico op een terugroepactie groot
is, met economisch verlies en imagoschade tot gevolg. De vraag naar een systeem dat bacteriën kan
opsporen tijdens het productieproces is groot. Maastricht University, de KULeuven en de Universiteit
Hasselt hebben daarom een sensortechnologie ontwikkeld waarmee dit kan. In het innovatieproject
agrEUfood werken Nederlandse en Belgische onderzoekers samen aan biosensoren, die in de
toekomst terugroepacties en uitbraken kunnen voorkomen.

Biosensor
Een biosensor gebruikt een biologische stof om een andere stof, in dit geval een bacterie, op te
sporen. Door deze sensor te integreren in een machine waarin een vers product gemaakt wordt, kan
een eventuele verontreiniging snel opgespoord én opgelost worden. Volgens Kasper Eersels,
assistent professor Sensor Engineering van Maastricht University, is het met deze biosensor mogelijk
dat je binnen twee á drie uur weet of je product vrij is van bacteriën. “De sensor moet natuurlijk wel
weten welke bacterie hij moet opsporen. De focus in dit project ligt op de E-coli-bacterie. Maar als
we deze biosensor werkend hebben, dan kunnen we relatief snel schakelen naar andere
toepassingen. Het type bacterie dat je detecteert, kan aangepast worden. Dat betekent concreet dat
je deze technologie in de toekomst bijvoorbeeld ook in de glastuinbouw kan gebruiken bij het
opsporen van bacteriën in groente en fruit.”

Lees hier het volledige artikel


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Luister terug: Studio 0174

ACTUEEL HORTI THEMA - In het kader van het actuele horti thema Marketing & Communicatie sloot Wilfred Fransen...