'Bereid je nu al voor op neerslagtekort'

'Bereid je nu al voor op neerslagtekort'

2023 was het natste jaar ooit gemeten en in de eerste vijf weken van het nieuwe jaar is er al weer heel wat neerslag gevallen. “In deze relatief rustige periode is het goed om het watersysteem voor te bereiden op drogere tijden, want die gaan geheid komen”, zegt Stefan Bakker van Netafim. “Het neerslagpatroon verandert en dat heeft gevolgen voor de beschikbaarheid en de kwaliteit van gietwater vanaf het voorjaar. Wie nu anticipeert, is straks beter af.”

Als gevolg van klimaatverandering warmen de oceanen geleidelijk op en verdampen ze meer water, dat uiteindelijk als neerslag weer naar beneden komt. “Bij wind vanaf zee zien we dat terug in zwaardere regenbuien”, verklaart productmanager Stefan Bakker van Netafim. “Wanneer de wind uit het zuiden of oosten waait, is die vaak warmer en droger dan in het verleden. Dat verklaart de soms zeer hete, langdurige droge perioden waarmee we in de afgelopen zes, zeven jaar te maken kregen. Telers raken dan snel door hun watervoorraden heen en moeten dan andere bronnen benutten, zoals oppervlaktewater.”

Opslagcapaciteit vergroten
Volgens Bakker is het zonneklaar dat de gemiddelde opslagcapaciteit voor hemelwater in bassins en silo’s ontoereikend is om dergelijke droge perioden te overbruggen. “Afhankelijk van de teelt en de dagelijkse waterbehoefte in de zomer zou een capaciteit van minimaal 2.500 m3/ha wenselijk zijn. Op de wat oudere bedrijven wordt dat bij lange na niet gehaald. Wie nog wat ruimte over heeft, zou een groter bassin of een extra silo kunnen overwegen. Voor nieuwe locaties wordt een grotere opslagcapaciteit over het algemeen wel ingecalculeerd.”

Voorraad hoog houden
Bakker zou het verstandig vinden als telers in de aanloop naar drogere perioden hun voorraden regenwater minder snel aanspreken. “Zolang er geen neerslagtekort is en het oppervlaktewater van goede kwaliteit is, zou je daarmee in elk geval een deel van de behoefte mee kunnen dekken. Het hoeft dan minder intensief te worden behandeld dan in de zomer, wanneer de kwaliteit duidelijk minder goed is.”

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v