Video: Sterk tegen meeldauw

Video: Sterk tegen meeldauw

We gaan nu echt merken dat de dagen korter worden nu de herfst en de winter eraan komen. De gevolgen daarvan zien we in veel gewassen door een toenemende druk van echte meeldauw, zo laat HortiPro weten.

"Echte meeldauw is een verzamelnaam voor een groep schimmels, zoals Sphaerotheca, Erisiphe en Leveillula. Deze schimmels zijn biotroof, wat inhoud dat ze op- en van levend organisch materiaal leven. De schimmels infecteren de plant door binnen te dringen via de huidmondjes. Een infectie laat zich zien door witte pluisvorming aan de bovenkant van het blad. Bij sommige gewassen (paprika, appel en roos) zien we ook pluisvorming aan de onderkant van het blad en zelfs op de vrucht bij aardbeien."

Teelttechnisch kunnen we de druk van echte meeldauw enigszins sturen, zo geeft HortiPro aan. "Zo kunnen we in sommige gevallen kiezen voor resistente rassen, zoals bijv. in komkommer. Ook kunnen we zorgen dat het gewas wat meer open staat waardoor het tussen de planten wat droger is. Daarnaast heeft een vitaal groeiend gewas minder last van echte meeldauw. Een extra bemesting met een direct opneembaar Silicium heeft hier een positief effect. Het unieke product Armurox, bestaat uit een direct opneembaar Silicium in combinatie met verschillende aminozuren. Armurox creëert een fysieke barričre onder de opperwaslaag en het activeert de inwendige afweermechanismen van de plant.
Mocht er toch echte meeldauw druk ontstaan dan moeten we hier chemisch of biologisch ingrijpen. HortiPro heeft als één van de weinigen een curatief werkende bio-fungicide met de naam AQ10."

AQ10 heeft als werkzame stof een positief werkende natuurlijk schimmel genaamd; Ampelomyces quisqualis. Deze positieve schimmel komt vrij voor in de natuur en is niet genetisch gemodificeerd. De AQ10-schimmel pakt bij een echte meeldauw druk de meeldauw curatief aan door de meeldauw te penetreren en te parasiteren. De echte meeldauw wordt als het ware van binnen uit opgegeten. "Dit zien we aan de grijze, afgestorven meeldauw draden na toepassingen met AQ10. AQ10 mag in NL toegepast worden in de bedekte teelt van aardbei, komkommer, tomaat en paprika. Het mag gedurende 12 maanden 12 keer toegepast worden met een interval van 7 dagen en met een maximum dosering van 70 gram per ha. HortiPro adviseert in blokken van minimaal 2 á 3 bespuitingen te werken. Een toevoeging van de uitvloeier/ hechter Helioterpen Film zorgt voor een goede verdeling in het gewas wat het effect verder zal verbeteren."

Diverse proeven en demo's hebben het afgelopen teeltseizoen een goed effect laten zien van Armurox
en AQ10 en de combinatie van beide, aldus HortiPro. Bekijk hier een video over de bestrijding van meeldauw.

Bron: Goedemorgen

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v