Ook BASF biedt tomaten met ToBRFV-resistentie

Ook BASF biedt tomaten met ToBRFV-resistentie

Sinds de uitbraak van het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) heeft BASF actief gezocht naar en oplossingen geboden aan telers in de strijd tegen dit virus. Naast het aanbieden van tomatenrassen sinds 2020, worden nieuwe rassen die resistent zijn tegen ToBRFV getest om in 2023 op de markt te worden gebracht en nog beter aan de behoeften van telers en de markt tegemoet te komen.

Het assortiment van Nunhems biedt momenteel een reeks resistente tomatenrassen. Deze voldoen allemaal aan de eisen van de verschillende niveaus van de waardeketen. Naast productiviteit en plantgezondheid, bieden deze rassen aspecten als smaak, kleur en uiterlijk die aansluiten bij de eisen van de huidige markt.

"In 2020 lanceerden we ons eerste ToBRFV-resistente tomatenras Teenon F1 in Mexico", herinnert Maria Muschitiello zich, Product Development Coordinator of Tomato Fresh bij BASF Vegetable Seeds. "Een jaar later introduceerden we nog vier rassen, te weten Blindon, Brovian, Strongton en Azovian, allemaal saladettetomaten met een goede resistentie tegen ToBRFV en een groot aanpassingsvermogen aan verschillende warmere klimaten, waaronder Spanje, Turkije en Marokko. Op dit moment hebben we een commercieel assortiment met Vitalion, een cherrytomaat met een intense smaak, zowel geschikt voor de hightechteelt in Nederland als voor de teelt in Canada." BASF gaat door met het introduceren van nieuwe rassen die in vele landen voor verschillende segmenten geteeld kunnen worden.

BASF biedt duurzame oplossingen die lang meegaan. "Met de resistentie dragen we bij aan de continuïteit van het gewas en de productie van commerciële vruchten. En dat is precies wat we succesvol hebben bereikt", aldus Geert Janssen, R&D Crop Lead Solanaceae.

Snelle wereldwijde verspreiding van ToBRFV
ToBRFV werd in 2014 voor het eerst ontdekt in Jordanië en heeft zich sindsdien verspreid naar veel van de belangrijkste tomatenproductiegebieden wereldwijd. In sommige landen is ToBRFV nu endemisch, hoewel er nog steeds landen zijn waar de ziekte niet voorkomt, zoals in Australië en Brazilië.

Eerder lanceerde ook Rijk Zwaan al enkele nieuwe tomatenrassen met een hoge resistentie tegen ToBRFV.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v