Drie veelgemaakte fouten onder de loep...

Drie veelgemaakte fouten onder de loep...

In de groententeelt barst het bijna weer los, de jaarlijkse teeltwisseling. Voor telers is dit een hectische periode waarin de rust, reinheid en regelmaat van de teelt tijdelijk wordt verruild voor het leegruimen, schoonmaken en weer inrichten van de kassen. Liefst allemaal zo snel mogelijk. Maar om je te wapenen tegen virussen in het nieuwe seizoen is zorgvuldig werken zeker zo belangrijk. Virusspecialist Ron Peters benoemt drie veelgemaakte fouten tijdens de teeltwisseling.

Fase voor fase
“Wat ik heel veel zie is dat de werkzaamheden die bij de teeltwisseling horen onjuist worden uitgevoerd. Omdat bedrijven zo groot zijn tegenwoordig, worden vaak meerdere dingen tegelijk gedaan. Dan wordt de ene kasafdeling nog ontsmet, terwijl een ander deel alweer wordt ingericht voor de nieuwe teelt. Dit is vragen om problemen, want zo loop je risico op cross-over contamination, ofwel kruisbesmettingen”, vertelt Peters. Hij is met zijn eigen proeftuin in Klazienaveen gespecialiseerd in het voorkomen van virusoverdracht en heeft daar eigen protocollen voor ontwikkeld. Ook specifiek voor de teeltwisseling. “Het is belangrijk om alle fases van de teeltwisseling apart na elkaar te organiseren. Snel, snel, snel is vaak de neiging in de tuinbouw en dat is ook logisch in het kader van kostenbeheersing. Maar als je alle werkzaamheden goed organiseert zonder overlap, dan hoeft dit niet meer tijd te kosten.”

Goed schoonmaken
“Een tweede veelgemaakte fout: telers durven vaak onvoldoende te investeren in goed schoonmaken. Dan praten we over twee dingen, de juiste schoonmaakmiddelen en de juiste behandeling. Ten eerste de middelen. Vaak worden niet de goede middelen gekozen worden, maar veelal vertrouwen telers op de schoonmaakmiddelen die de lokale distributeur aanbeveelt. Om je kas virusvrij te krijgen en te houden zijn dat vaak niet de juiste. Het is goed om je daarin te verdiepen en in te investeren.” Ook het uitvoeren van schoonmaken gaat niet altijd goed, constateert Peters. “Het is noodzakelijk om niet te koud te werken. Zorg dat het rond de 15 graden in de kas is, anders is de werking van de schoonmaakmiddelen niet optimaal. Daarnaast moet je voldoende wachttijd in acht nemen na het spuiten. Elke middel heeft zijn inwerktijd. Ik raad daarom altijd aan pas na 12 tot 24 uur na een behandeling de kas weer te betreden.” Het beste moment om de kas schoon te spuiten is eigenlijk vrijdagavond of zaterdag, omdat je daarna altijd een wachttijd hebt, vindt hij. “Telers hebben daar om allerlei praktische redenen bezwaren tegen, maar als je virussen serieus neemt is dat wel de manier.” Volgens Peters moeten telers zich niet blindstaren op de voorschriften van de autoriteiten als het om virusprotectie gaat. “Die mensen kunnen wel van alles adviseren, maar ze hebben nog nooit zelf een kas schoongemaakt of een teelt geruimd.”

De watersilo’s niet vergeten
Als derde punt benoemt Peters het watersysteem van een glastuinbouwbedrijf. “Daar wordt vaak te makkelijk over gedacht. Maar water is naast handen, machines en gereedschap de andere grote virusverspreider. Maak daarom bij elke teeltwisseling het hele irrigatiesysteem schoon. Niet alleen de leidingen en prikkers, maar ook de drain- en voorraadsilo’s. Die zou ik ook leeghalen en schoonmaken."

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v