Makkelijker over op LED met standaard protocol

Makkelijker over op LED met standaard protocol

Een nieuw communicatieprotocol wordt ontwikkeld om de communicatie tussen de LED verlichting en de klimaatcomputers te standaardiseren. Hiermee wordt de innovatie en samenwerking in de sector versterkt en vereenvoudigt dit de overschakeling naar LED verlichting. Het protocol wordt onder de vlag van Hortivation ontwikkeld door de klimaatcomputerleveranciers Hoogendoorn Growth Management, Priva en Ridder in samenwerking met lampenleveranciers en het Horticulture Data Protocol (HDP).

Verduurzaming en digitalisering kenmerken de glastuinbouw. Dit wordt concreet zichtbaar dankzij de investeringen in LED-verlichting die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Met LED verlichting neemt het energieverbruik af en de mogelijkheden om de gewasgroei te sturen toe. Voor deze aansturing communiceren de lampen en klimaatcomputer met elkaar. Vanwege de diversiteit aan lampen en leveranciers zijn talloze communicatieprotocollen in omloop.

De noodzaak van een standaard protocol voor het aansturen van LED lampen, is voor alle betrokken partijen, klimaatcomputerleveranciers, lampenleveranciers, en telers, groot. Het werken met veel verschillende protocollen heeft een verhoging van implementatiekosten tot gevolg en brengt ook extra support- en beheervragen met zich mee. Een uniform communicatieprotocol voor het aansturen van LED-lampen vereenvoudigt de implementatie en levert voor telers en andere betrokken partijen een aanzienlijke tijd- en kostenbesparing op, en zekerheid dat de aansturing van de lampen goed functioneert.

Het protocol wordt onder de vlag van Hortivation ontwikkeld door de klimaatcomputerleveranciers Hoogendoorn Growth Management, Priva en Ridder in samenwerking met lampenleveranciers en het Horticulture Data Protocol (HDP). Het HDP, een initiatief van Ledgnd, Inventeers en Glastuinbouw Nederland, zal testtooling voor het nieuwe protocol ontwikkelen en beoogt het dimprotocol verder te verbreden naar sensoren en andere apparatuur. Hierdoor versterken we met elkaar de innovatie en samenwerking in de glastuinbouwsector. Stichting Hortivation richt zich op technische innovatie en kennismanagement in de glastuinbouw met als doel strategische innovaties te versnellen en de toppositie van Nederland op het vlak van adaptieve en autonome teeltsystemen te waarborgen. De ontwikkeling van standaarden en gezamenlijke afspraken dragen hier direct aan bij.

Het nieuwe communicatieprotocol wordt als open standaard beschikbaar gesteld via https://www.hortivation.nl/nl/data/. De eerste producten zullen nog in 2023 communiceren middels het nieuwe protocol.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v