Gelijke lichtintensiteit op elke plek in de kas

Gelijke lichtintensiteit op elke plek in de kas

Climalux uit Hoek van Holland heeft haar CLX-V1000 full-led groeilichtsysteem doorontwikkeld, waardoor het nu mogelijk is om bepaalde delen in de kas extra te belichten, zodat de lichtintensiteit in de totale kas overal hetzelfde is. Op deze wijze worden nadelige gevolgen van schaduwplekken langs de gevels aanzienlijk verminderd. De nieuwe technische ontwikkeling is uitgetest bij verschillende tuinbouwbedrijven.

Wanneer alle groeilampen ingesteld staan op hetzelfde lichtniveau, neemt de lichtintensiteit langs de gevels vanzelfsprekend af. Hierdoor is de gelijkmatigheid van het licht langs deze gevels verre van optimaal. Climalux installeert de lampen in een vast patroon in de kas, verdeeld in verschillende lichtgroepen, en brengt vervolgens de lichtintensiteit in de gehele kas in kaart. Op basis van deze input worden middels de Horticulture Control Unit de lichtniveaus van de verschillende lichtgroepen ingesteld.
 
Primair is het centrum van de kas één lichtgroep met hetzelfde lichtniveau en secundair worden aanvullende indelingen gemaakt voor de gevelgebieden om schaduwwerking op te vangen. Op deze wijze is het mogelijk om in de gehele kas een gelijke lichtintensiteit te realiseren.  Een casestudy is in te zien op de website van Climalux.
 
Horticulture Control Unit
De Horticulture Control Unit van Climalux is het hart van het CLX-V1000 full-led groeilichtsysteem. De module zorgt voor een verbinding tussen de tuinbouwcomputer en het groeilichtsysteem. Het stelt de gebruiker in staat om de lampen in te delen in elke gewenste configuratie. Er kunnen meerdere groepenindelingen gemaakt worden, met een eigen lichtintensiteit. De kleinste groep kan vier groeilampen bevatten.
 
De groeilamp
De CLX V1000 full-led groeilamp is samengesteld uit een dimbare verlichtingsunit en een verticaal ventilatiesysteem, waardoor warmte en vocht gelijkmatig verdeeld wordt in een kas. De unit creëert een microklimaat rond elke plant, veroorzaakt door de regelbare verticale luchtbeweging in combinatie met de regelbare lichtintensiteit. Door de lampen op juiste wijze aan elkaar te koppelen in een totaalsysteem, vormen ze samen een cluster van klimaatcellen dat bijdraagt aan klimaatgelijkheid in de hele kas en garant staat voor aanzienlijke kostenbesparingen.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Meest gelezen