Regering moet tegen Natuurherstelweg stemmen

Regering moet tegen Natuurherstelweg stemmen

De regering moet in Brussel tegen de Natuurherstelwet stemmen. Ook moet het kabinet op zoek naar een gekwalificeerde minderheid van lidstaten om de wet te blokkeren. Die opdracht kreeg minister Van der Wal-Zeggelink (VVD) voor Natuur en Stikstof van de Tweede Kamer. Een ruime meerderheid in de Kamer eist een koerswijziging van de minister, die eerst voorstelde om in te stemmen met de wet. De Kamer vreest dat het niet halen van de doelen in de wet tot nieuwe stikstofproblemen zal leiden. Met een blokkade in Brussel hoopt de Kamer dat alsnog te voorkomen.

Vorige week dinsdag stemde het Europees Parlement in Straatsburg definitief in met het compromis over de Natuurherstelwet. Als ook de 27 lidstaten op 12 april hun fiat geven, wordt de wet formeel van kracht. De Kamer wil dat voorkomen. 99 Kamerleden stemden daarom voor de motie-Van der Plas(BBB)/Hertzberger (NSC) om het kabinet aan te sporen tegen de wet te stemmen. Glastuinbouw Nederland gelooft ook dat met de lessen van de stikstofcrisis in Nederland in het achterhoofd het onverantwoord is om nieuwe doelen wettelijk en juridisch vast te leggen, zonder dat het duidelijk is wat de gevolgen daarvan zijn én of die doelen überhaupt gehaald kunnen worden.

Blokkerende minderheid
Daarnaast moet het kabinet volgens de motie zoeken naar een blokkerende minderheid om deze wet van tafel te krijgen. Een blokkerende minderheid wordt bereikt als minder dan 55% van de EU-lidstaten en 65% van de hele EU-bevolking instemt. Deze minderheid moet minimaal uit vier lidstaten bestaan. Een tegenstem vanuit Nederland is dan ook cruciaal. Eerder was er al namelijk bijna een blokkerende minderheid in de Europese Raad van Ministers doordat Nederland, Polen, Italië, Finland en Zweden zich verzetten tegen de wet. Met onthouding van België en Oostenrijk is er nog maar één andere lidstaat nodig om de wet te blokkeren. Blijvend verzet vanuit Nederland geeft een stevig signaal aan andere EU-lidstaten om ook in de definitieve stemming tegen te stemmen.

 

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v