PATS-C in pilot Tomaten telen zonder zwavel

PATS-C in pilot Tomaten telen zonder zwavel

Eén van de vragen waarin we in de demopilot Tomaat telen zonder zwavel een antwoord op willen krijgen is, of het mogelijk is Turkse mot in tomaat uitsluitend met het sluipwespsysteem van Trichogamma’s te beheersen. In de tomatenteelt wordt Macrolophus veelal ingezet: dit is een vrij effectieve predator op rups. Echter, in periodes dat Macrolophus nét niet zo goed presteert, is een goede back-up in de rupsenbeheersing, noodzakelijk.

Om dit systeem in een tomatenteelt goed te kunnen toetsen, is in een van de kascompartimenten geen Macrolophus ingezet. In deze teelt moet de beheersing van Turkse mot geheel door de sluipwesp Trichogramma worden gerealiseerd.

Het Trichogramma systeem
Diverse systemen voor het inzetten van de eierparasiet Trichogramma zijn beschikbaar. In deze pilot gaat onder meer gewerkt worden met een zogenaamd slow release-systeem van Trichogramma’s. Hieruit komen gedurende een x-tal weken sluipwespen vrij, zodat gedurende geruime periode een lage dosering Trichogramma in het teeltsysteem aanwezig is. De eerste Trichogramma sluipwespen zijn dan ook al preventief ingezet in de proef. Daarnaast is het voor een optimale beheersing van Turkse mot ook essentieel om goed op motten te kunnen monitoren, zodat vliegende motten ook tijdig worden waargenomen.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v